Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Kols: ES sankcijas varētu piemērot Baltkrievijas vēlēšanu komisijas vadībai

© Oksana Džadana/F64

Vienošanās gadījumā par Eiropas Savienības (ES) sankciju piemērošanu, tās varētu attiecināt uz Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par vēlēšanu rezultātu viltošanu un kuras uzrauga spēka struktūras, pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK).

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņojis, ka, ņemot vērā, ka vardarbība pret mierīgajiem protestētājiem Baltkrievijā turpinās un politiskā dialoga trūkumu, Latvija atbalstīs individuālo sankciju piemērošanu Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par protestu apspiešanu un vēlēšanu viltošanu.

Vaicāts, kuras amatpersonas šādas vienošanās gadījumā tiktu iekļautas sankciju sarakstā, Kols norādīja, ka tās varētu būt par vēlēšanu rezultātu falsifikāciju atbildīgās personas - Baltkrievijas vēlēšanu komisijas vadība, kā arī atsevišķi reģionu pārvaldes pārstāvji, kuru aicinājumi viltot biļetenus ir dzirdami audioierakstos.

Tāpat sankciju sarakstā varētu iekļaut amatpersonas, kas uzrauga, iekšlietu un spēka struktūras, tajā skaitā specvienības, norādīja komisijas vadītājs.

Kols arī pastāstīja, ka pašlaik tiek gatavots iespējama Saeimas paziņojuma projekts par situāciju Baltkrievijā. Pirmdien, 17.augustā, par to sākotnēji paredzēts spriest Ārlietu komisijas sēdē. Paziņojumā varētu tikt nosodīta pilsoniskās sabiedrības vardarbīgā apspiešana, kā arī pausts līdzīgs viedoklis kā Baltijas valstu un Polijas parlamenta Ārlietu komisiju priekšsēdētāju vēstījumā.

Vaicāts par iespēju Latvijas pozīciju paust, sazinoties ar Baltkrievijas parlamenta Ārlietu komisijas vadību, Kols norādīja, ka šaubās, ka autokrāta Aleksandra Lukašenko režīmā Baltkrievijas parlamenta komisija var ietekmēt procesus.

Kā ziņots, par Latvijas pozīciju Rinkēvičs informēs piektdien gaidāmajā ES Ārlietu padomē.

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,9%, liecina oficiālo provizorisko rezultātu versija. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlušies protesti pret Lukašenko, kas izvērtušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Vismaz viens cilvēks ir gājis bojā.

Sociālajos tīklos publicētajos video vērojams, ka vairākos gadījumos Baltkrievijas varasiestāžu pārstāvji piekauj vai ar stekiem sit protestētājus.