Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EP deputāti aicina veidot Eiropas veselības savienību

© EP/SCANPIX/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ir pieņēmuši rezolūciju par ES turpmāko sabiedrības veselības stratēģiju, kurā aicina veidot Eiropas veselības savienību, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Rezolūcijā, kuru piektdien, 10.jūlijā, EP deputāti pieņēma ar 526 balsīm par, 105 pret un 50 atturoties, pausta EP nostāja par ES turpmāko sabiedrības veselības stratēģijai pēc Covid-19.

EP deputāti aicina "izdarīt pareizos secinājumus" no Covid-19 krīzes un ciešāk sadarboties veselības jomā, veidojot Eiropas veselības savienību. Tai jāietver veselības aprūpes kvalitātes minimuma standarti, kas pamatoti stresa testu rezultātos. Stresa testi ir steidzami jāveic, lai atklātu veselības aprūpes sistēmu trūkumus un pārbaudītu, vai tās ir gatavas iespējamam Covid-19 atkārtotam uzliesmojumam.

Rezolūcijā aicināts steidzami veidot Eiropas veselības reaģēšanas mehānismu, kas ļautu visa veida veselības krīzēs efektīvāk koordinēt zāļu un medicīniskā aprīkojuma stratēģiskās rezerves un nodrošināt to darbību. Gaidāmajā ES Farmācijas stratēģijā jāietver pasākumi, lai svarīgākās zāles ātrāk darītu pieejamas Eiropā. Ir jādažādo arī medikamentu piegādes ķēde, lai garantētu cenas ziņā pieejamu piekļuvi zālēm jebkurā laikā.

Deputāti ļoti atzinīgi vērtē jauno programmu "EU4Health", kurai paredzēts 9,4 miljardu eiro finansējums, tomēr norāda, šajā jomā ir vajadzīgi arī ilgtermiņa ieguldījumi un saistības. Viņi pieprasa izveidot īpašu Eiropas Savienības (ES) fondu, lai uzlabotu slimnīcu infrastruktūru un veselības pakalpojumus.

Tāpat EP deputāti prasa stiprināt Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru un Eiropas Zāļu aģentūru un veikt kopīgus pētījumus veselības jomā. Viņi norāda, ka Covid-19 krīze nav beigusies un aicina nodrošināt visas pasaules cilvēkiem ātru, taisnīgu, vienlīdzīgu un cenas ziņā pieņemamu piekļuvi gaidāmajām Covid-19 vakcīnām un terapijām.

EP arī aicina sistemātiskāk izmantot ES kopīgo iepirkumu, lai izvairītos no konkurences starp dalībvalstīm sabiedrības veselības apdraudējumu laikā,

Jau ziņots, ka EP aicinājis veidot saskaņotu ES sabiedrības veselības politikas izveidi, un rezolūcijā par jauno ES daudzgada budžetu un ekonomikas atveseļošanas plānu pēc 2020.gada EP deputāti aicināja izveidot jaunu atsevišķu Eiropas veselības programmu.

Pēc tam EK nākamās paaudzes ES atveseļošanas plāna kotekstā ierosināja izveidot jaunu 9,4 miljardu eiro vērtu programmu "EU4Health" pārrobežu veselības apdraudējumu risināšanai un veselības aprūpes sistēmu stiprināšanai 2021.-2027.gada budžeta periodā.