Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments aicina vērsties pret visiem rasisma, naida un vardarbības veidiem

© Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) piektdien pieņemtajā rezolūcijā aicina Eiropas Savienību (ES) stingri vērsties pret visiem rasisma, naida un vardarbības veidiem, informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Apstiprinātajā dokumentā EP akcentē, ka melnādaino cilvēku dzīvībām ir vērtība, stingri nosoda ASV notikušo "šausminošo" Džordža Floida nāvi un pauž atbalstu miermīlīgiem protestiem.

EP norāda, ka rasu diskriminācija un aizskaršana joprojām ir izplatīta Eiropā un akcentē, ka ir jāpārtrauc rasu profilēšana krimināltiesībās un jāsoda brutāla policijas rīcība. Mūsu sabiedrībā nav vietas rasismam un diskriminācijai, uzsvērts dokumentā.

EP piektdien pieņemtajā rezolūcijā ar 493 balsīm par, 104 pret un 67 atturoties, "stingri nosoda šausminošo Džordža Floida nāvi ASV, kā arī līdzīgas slepkavības citur pasaulē". EP deputāti aicina ASV varas iestādes vērsties pret strukturālo rasismu un nevienlīdzību, kritizē policijas represijas pret miermīlīgiem protestētājiem un žurnālistiem un ASV prezidenta Donalda Trampa draudus izvietot armiju, kā arī viņa "musinošo retoriku".

EP atbalsta nesenos masveida protestus visā pasaulē, kas vērsti pret rasismu un diskrimināciju, un nosoda "balto supremātismu visās tā formās". Reizē EP deputāti nosodīja arī "dažu vardarbīgu demonstrantu izraisītas laupīšanas, dedzināšanas, vandālisma un valsts un privātā īpašuma iznīcināšanas epizodes", vienlaikus pieprasot katrreiz "stingri un publiski nosodīt" nesamērīgu spēka pielietojumu un rasistiskas tieksmes tiesībaizsardzībā, lai kur tas notiktu.

EP deputāti uzsver, ka tiesībaizsardzības iestāžu izmantotajam spēkam vienmēr jābūt likumīgam, samērīgam, vajadzīgam un tikai galējam līdzeklim, un ka "pārmērīga spēka lietošana pret pūli ir pretrunā samērīguma principam". EP arī aicina neatstāt nesodītus policijas brutalitātes un vardarbības gadījumus un ka iedzīvotājiem ir tiesības filmēt policijas vardarbības ainas, lai tās izmantotu kā pierādījumus.

Dokumenta tekstā ES un tās dalībvalstis tiek aicinātas izbeigt rasu un etnisko profilēšanu krimināltiesību izpildē, pretterorisma pasākumos un imigrācijas kontrolē. Jaunās tehnoloģijas, ko izmanto tiesībsargājošās iestādes, nedrīkst radīt diskriminācijas risku rasu un etniskajām minoritātēm.

Policijai un tiesībaizsardzības iestādēm ir jābūt "paraugam rasisma un diskriminācijas novēršanas jomā", un tām būtu jāuzlabo darbinieku apmācība šajā jomā, norāda deputāti, aicinot arī uz lielāku policijas spēku daudzveidību.

Diskriminācijas apkarošanai visās jomās jābūt ES prioritātei, pauž EP deputāti, kuri mudina ES Padomi "nekavējoties pabeigt sarunas par Horizontālo nediskriminācijas direktīvu", kuru ES dalībvalstis bloķē kopš 2008.gada, kad Komisija to ierosināja.

Rezolūcijā uzsvērts, ka vārda brīvība neattiecas uz rasistisku un ksenofobisku runu. Deputāti pauž nožēlu, ka ekstrēmistu un ksenofobu politiskie spēki visā pasaulē arvien vairāk izmanto "vēsturisko, statistisko un zinātnisko faktu sagrozīšanu un izmanto simboliku un retoriku, kas atgādina totalitāro propagandu".

Kā ziņots, nesenie protesti pret rasismu un policijas brutalitāti ASV aizsākās maija beigās pēc policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāves.