Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EK apstiprina Latvijas programmu 800 000 eiro apmērā tūrisma operatoru atbalstam Covid-19 krīzē

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi Latvijas atbalsta programmu 800 000 eiro apmērā tādu tūrisma operatoru atbalstam, kuri sedza ceļotāju repatriācijas izmaksas koronavīrusa uzliesmojuma kontekstā.

Programma tika apstiprināta saskaņā ar pagaidu regulējumu valsts atbalsta pasākumiem, kuru Komisija pieņēma 2020.gada 19.martā un kas grozīts 2020.gada 3.aprīlī un 8.maijā. Ar šo publisko atbalstu, kurš tiks piešķirts tiešo dotāciju veidā, plānots segt finansiālās izmaksas, kas radušās tūrisma operatoriem par tādu ceļotāju repatriāciju uz Latviju, kuri vīrusa uzliesmojuma laikā atradās brīvdienās ārzemēs.

Atbalsts tiks novirzīts caur Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centru. Programmas mērķis ir mazināt apgrozāmo līdzekļu iztrūkumu, kas radās tūrisma operatoriem saistībā ar ceļotāju repatriācijas izmaksām, un palīdzēt tiem pakāpeniski atjaunot savu darbību vīrusa uzliesmojuma laikā un pēc tā.

Komisija konstatēja, ka Latvijas atbalsta pasākums atbilst pagaidu regulējuma nosacījumiem. Konkrēti, pirmkārt, atbalsts uz vienu uzņēmumu nepārsniegs pagaidu regulējumā noteikto maksimālo apmēru un, otrkārt, programma darbosies līdz 2020.gada 31.decembrim. Komisija secināja, ka šis pasākums ir nepieciešams, piemērots un samērīgs, lai novērstu nopietnus traucējumus dalībvalsts ekonomikā saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. panta 3. punkta b) apakšpunktu un pagaidu regulējuma nosacījumiem. Pamatojoties uz to, Komisija apstiprināja šo pasākumu saskaņā ar ES noteikumiem par valsts atbalstu.

Vairāk informācijas par pagaidu regulējumu un citām Komisijas veiktajām darbībām koronavīrusa pandēmijas ekonomiskās ietekmes novēršanai var atrast šeit: https://ec.europa.eu/competition/state_aid/what_is_new/covid_19.html. Šī lēmuma nekonfidenciālā versija būs pieejama ar lietas numuru SA.57423 Komisijas Konkurences ģenerāldirektorāta tīmekļa vietnes Valsts atbalsta reģistrā, tiklīdz būs atrisināti ar konfidencialitāti saistītie jautājumi.