Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Igaunijas avioreisu aizliegumam nepieciešama Eiropas Komisijas piekrišana

© Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Igaunijas ekonomikas ministra Tāvi Āsa noteiktajam tiešo pasažieru avioreisu aizliegumam uz un no vairākām valstīm nepieciešams Eiropas Komisijas (EK) apstiprinājums, ziņo laikraksts "Postimees".

Tas vēsta, ka EK pārstāvniecības Igaunijā vadītājs Keits Kazemetss sociālajos tīklos norādījis, ka par lidojumu aizliegumiem jāinformē EK, taču EK šādu paziņojumu no Igaunijas nav saņēmusi. Turklāt, ja aizliegums ir spēkā vairāk nekā divas nedēļas, kā tas ir Igaunijas gadījumā, ar paziņojumu nepietiek, bet vajadzīgs EK apstiprinājums.

Jau ziņots, ka no pirmdienas ar Igaunijas ekonomikas un sakaru ministra Tāvi Āsa rīkojumu stājās spēkā tiešās pasažieru aviosatiksmes aizliegums uz un no uz sešām valstīm - Beļģijas, Dānijas, Krievijas, Lielbritānijas, Turcijas un Zviedrijas. Tomēr aizliegums veikt reisus uz un no Dānijas dažas stundas vēlāk tika atcelts, jo šajā valstī uzlabojusies epidemioloģiskā situācija.

Āsa rīkojums arī noteic, ka 24.maijā stāsies spēkā tiešās pasažieru aviosatiksmes aizliegums ar Baltkrieviju. Aizliegums lidojumiem uz un no Baltkrievijas stāsies spēkā vēlāk, jo līdz 23.maijam paredzēti avioreisi, ar kuriem Igaunijas iedzīvotāji atgriezīsies mājās.

Lidojumu aizliegums būs spēkā līdz 7.jūnijam. Par to, vai aizliegumu nepieciešams pagarināt, lems Ekonomikas un sakaru ministrija un Veselības departaments, izvērtējot epidemioloģisko situāciju šajās valstīs.

Lai atļautu lidojumus uz kādu valsti, inficēšanās gadījumu skaitam tajā pēdējās 14 dienās jābūt ne lielākam par 25 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Ministrija katru dienu izvērtēs statistiku par epidemioloģisko situāciju un var atļaut sākt reisus vai ierobežot to veikšanu atkarībā no aktuālās situācijas konkrētajā valstī.

Turklāt iespējas veikt lidojumus var ietekmēt arī citu valstu noteiktie ierobežojumi, norāda ministrija.

Pirms stājās spēkā ceļošanas ierobežojumi, kas tika noteikti nolūkā iegrožot jaunā koronavīrusa izplatīšanos, Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" no Tallinas veica reisus uz četrām no septiņām valstīm, ar kurām Igaunija aizliedza tiešo aviosatiksmi - Beļģiju, Dāniju, Lielbritāniju un Zviedriju. Dānijas svītrošana no šo valstu saraksta paver iespēju "airBaltic" atsākt lidojumus maršrutā Tallina-Kopenhāgena, un Latvijas aviokompānija šajā maršrutā plāno lidot no trešdienas.

Pirmdien "airBaltic" atsāka reisus no Tallinas uz Rīgu un Amsterdamu, ceturtdien tā no Igaunijas galvaspilsētas sāks lidot uz Viļņu un Oslo.