Dombrovskis: Covid-19 krīzē ir jāiegulda uzņēmumos un darba vietu saglabāšanā

© Oksana Džadana/F64

Covid-19 pandēmijas radītās krīzes laikā ir svarīgi saglabāt Eiropas Savienības (ES) ekonomikas kapacitāti, ieguldot līdzekļus uzņēmumu un darba vietu saglabāšanā, otrdien ES informācijas sniedzēju forumā "Eiropas izaicinājumi" pauda eirokomisārs Valdis Dombrovskis.

Viņš stāstīja, ka Covid-19 pandēmijas radītās krīzes ietekme uz ekonomiku būs negatīva visā ES, tomēr patlaban vēl pāragri spriest par konkrētu ietekmi, jo to varēs aplēst pēc tam, kad ES dalībvalstīs sāks mīkstināt ierobežojumus, kas noteikti Covid-19 izplatības mazināšanai. Eiropas Komisijas (EK) prognozes par ES ekonomikas kritumu gaidāmas maija sākumā.

"Patlaban ir svarīgi saglabāt Eiropas ekonomikas kapacitāti, atbalstot uzņēmumus un saglabājot darba vietas. Jo vairāk saglabā ES produktivitātes kapacitāti, jo ātrāk varēsim atkopties pēc krīzes," uzsvēra Dombrovskis.

Viņš norādīja uz virkni ES līmenī pieņemtiem lēmumiem par atbalsta pasākumiem dalībvalstīm Covid-19 krīzes pārvarēšanai. Kā piemēru eirokomisārs minēja EK lēmumu atcelt ierobežojumus attiecībā uz dalībvalstu budžeta deficītiem un parādiem, ļaujot valstīm stimulēt ekonomiku.

Tāpat tiek veikti pasākumi, lai atvieglotu finanšu sektora iespējas ieguldīt tautsaimniecībā. "Patlaban finanšu sektors nav daļa no problēmas, kā tas bija 2008.gadā. Pēc pāris stundām nākšu klajā ar grozījumiem ES kapitāla prasību regulējumā, ar kuriem iecerēts stimulēt kreditēšanu. Šie grozījumi ir nepieciešami, lai bankas būtu atsaucīgākas," piebilda Dombrovskis.

Eirokomisārs arī norādīja, ka ES dalībvalstis ir pieņēmušas lēmumu par fiskālajiem pasākumiem 3,4 triljonu eiro apmērā Covid-19 krīzes mazināšanai.

LETA jau vēstīja, ka no 13.marta līdz 12.maijam Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā noteikta virkne dažādu ierobežojumu un aizliegumu.

Svarīgākais