Kritizē ES līderu reakciju uz pandēmijas radīto krīzi

© Imago images/Scanpix/LETA

Prominenti Eiropas Parlamenta (EP) locekļi piektdien kritizējuši Eiropas Savienības (ES) līderu reakciju uz jaunā koronavīrusa pandēmijas izraisīto recesiju, lai gan bloka dalībvalstu līderi saskatījuši tajā progresu.

"Nākotne tiek celta ar drosmi. Diemžēl, ES līderiem tās trūkst šajā kritiskajā mirklī," sacīja EP deputāts Udo Bulmans, kurš pārstāv Vācijas sociāldemokrātus.

Arī EP "zaļo" frakcijas līderis Filips Lambērs pārmeta ES dalībvalstu valdībām problēmas atlikšanu uz vēlāku laiku un bezatbildīgu rīcību.

ES līderi ceturtdienas vakarā uzdeva amatpersonām līdz 6.maijam sagatavot ekonomikas atveseļošanas plānu, lai novērstu sekas, ko radījusi jaunā koronavīrusa pandēmija. Paredzēts, ka plāns būs saistīts ar bloka ilgtermiņa budžetu, un jaunveidojamais atlabšanas fonds tiks finansēts no ES dalībvalstu iemaksām.

Taču visas plāna detaļas palika neizlemtas, un dalībvalstu atšķirīgās nostājas diez vai ļaus ātri panākt risinājumu.

Polijas valdības preses pārstāvis atzinīgi novērtēja ceturtdienas paziņojumu, bet atzina, ka jāgaida detalizētāka informācija par to, kā šis fonds tiks finansēts un cik liels tas būs.

Viņš norādīja, ka pozitīvs aspekts ir izmaiņas attieksmē, jo pastāvēja bažas, ka ES šādu soli nespers.

ES līderi atbalstīja 540 miljardu eiro atvēlēšanu īstermiņa palīdzībai, par ko iepriekš bija vienojušies ES dalībvalstu finanšu ministri. Plānots, ka šī palīdzība būs pieejama no jūnija.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Eiropas Savienības līderu sanāksmes videokonferencē ceturtdien, 23.aprīlī, uzsvēra, ka, Covid-19 krīzei beidzoties, visām Eiropas Savienības dalībvalstīm būs nepieciešams atbalsts ekonomikas attīstīšanai.

"Uzklausot Eiropas Komisijas ziņojumu par Covid-19 krīzes ietekmi uz ES ekonomiku, uzdevām tai nākt ar priekšlikumiem Ekonomikas atjaunošana fonda izveidei. Atbalsts būs nepieciešams visām dalībvalstīm, lai arī koronavīruss tās skāris dažādi," uzsvēra K. Kariņš. Viņš informēja, ka plāns un priekšlikumi par fonda izveidi Eiropas Komisijai jāsagatavo līdz 6.maijam. Tāpat jāturpina darbs pie nākamā ES daudzgadu budžeta, kur Latvijas ekonomikas attīstībai būtiskas ir kohēzijas un lauksaimniecības politikas.

Tāpat ES dalībvalstu un valdību vadītāji uzklausīja Eiropas Komisijas ziņojumu par ceļa karti koordinētai ES izejai no Covid-19 krīzes, pakāpeniski atceļot pasākumus koronavīrusa izplatības ierobežošanai. ES līderi vienojās koordinēti mazināt ieviestos ierobežojumus.

Svarīgākais