Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES atvēl 15 miljardus eiro pasaules nabadzīgajām valstīm cīņā ar Covid-19

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Eiropas Savienība (ES) atvēlēs 15 miljardus eiro, lai palīdzētu nabadzīgajām valstīm cīnīties ar jaunā koronavīrusa epidēmiju, otrdien paziņojusi EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Leiena sacīja, ka šī palīdzība tiks sniegta valstīm, kurām ir vājas veselības aprūpes sistēmas, cīņā ar jaunā koronavīrusa pandēmiju un tās izraisītajām ekonomiskajām sekām.

Taču amatpersonas norādījušas, ka nepietiek cīnīties ar pandēmiju tikai Eiropā, jo, ja jaunais koronavīruss turpinās plosīties citur pasaulē, tas ar laiku atgriezīsies arī Eiropā.

"Mēs uzvarēsim šo cīņu tikai ar saskaņotu globālu pieeju," video vēstījumā tviterī sacīja Leiena.

"Tāpēc Eiropas Savienība nodrošinās vairāk nekā 15 miljardus eiro, lai palīdzētu mūsu partneriem pasaulē cīnīties ar koronavīrusu," norādīja EK prezidente.

Video nav teikts, no kurienes šī summa tiks ņemta un kurām valstīm tā tiks piešķirta.

Augsta ranga ES amatpersona pagājušajā nedēļā brīdināja, ka būtu pilnīgi bezjēdzīgi sakaut koronavīrusu Eiropā, ja tas vienkārši atgriežas no tuvējām valstīm.

"Āfrika tuvākajās nedēļās var piedzīvot tādas pašas problēmas, ar kādām mēs saskaramies Eiropā," sacīja Leiena.

"Viņiem nepieciešama mūsu palīdzība, lai palēninātu vīrusa izplatību tāpat, kā mums vajadzēja palīdzību šajā krīzē," viņa piebilda.

Eiropa pašreiz ir pandēmijas epicentrs, taču ES augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs pagājušajā nedēļā brīdināja, ka Āfrikā jaunais koronavīruss ļoti ātri var ieziet ārpus kontroles.

ES dalībvalstu attīstības lietu ministri trešdien videokonferencē apspriedīs sīkāk finansiālo palīdzību trūcīgajām valstīm.