Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Koronavīrusa dēļ atceļ "Muzeju nakti"

© Publicitātes foto

Šogad visā Eiropa atcelta starptautiskā akcija “Muzeju nakts”, kuras norise tika plānota 16. maijā. Šādu lēmumu pieņēmusi Eiropas Muzeju nakts akcijas vadība, saistībā ar COVID-19 izplatību. Arī Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālā komiteja lēma izvairīties no kultūras pasākumu organizēšanas šajā pavasarī.

Eiropas Muzeju nakts ir starptautiskā akcija, kas kopš 2005.gada ik pavasari notiek daudzās Eiropas valstīs un pulcē lielu skaitu apmeklētāju. Pasākums tradicionāli norit no sestdienas vakara pulksten 19.00 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs Muzeju nakts aktivitātes Daugavpili koordinē un organizē kopš 2006. gada. Akcijas laikā apmeklētājiem ir iespēja bez maksas apmeklēt muzeja pastāvīgās ekspozīcijas, mākslas izstādes, koncertus un radošās darbnīcas. Katru gadu akcijai piebiedrojas arī citas Daugavpils kultūras, tūrisma un izglītības iestādes.

Šogad dalībai Muzeju nakts aktivitātēm Daugavpilī pieteicās 13 iestādes, kuras apmeklētājiem gatavojās piedāvāt 20 objektus, kas pēdējo gadu laikā ir plašākais piedāvājums. Vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas ar Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja rīkojumu tika izveidota Muzeju nakts organizatoru darba grupa, kā arī notika pirmās sanāksmes.

Tomēr, līdz ar COVID-19 straujo izplatību valdība izsludināja ārkārtas stāvokli, kā rezultātā atcelti publiskie pasākumi, tostarp arī Muzeju nakts.

Eiropas Muzeju nakts rīkotāji apsver iespēju, ka Muzeju nakts visā Eiropā varētu notikt 2020. gada 14.novembrī. Latvijas Muzeju biedrība aicinājusi muzejus sekot līdzi Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Eiropas Muzeju nakts akcijas organizatoru informācijai par tālāko pasākuma norisi.