Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Ijabs pastāsta, kāda situācija EP sakarā ar koronavīrusu

© Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

Ar jauno koronavīrusu saistīto piesardzības pasākumu dēļ Eiropas Parlaments (EP) ir tukšāks nekā parasti, pastāstīja EP deputāts Ivars Ijabs (AP).

Marta sākumā EP prezidents Dāvids Sasoli paziņoja, ka tiks ierobežota apmeklētāju piekļuve parlamentam. Ijabs norādīja, ka ir atcelta virkne pasākumu, kas bija saistīti ar dažādu aicināto viesu uzņemšanu un patlaban ēkā ielaiž tikai EP darbiniekus.

"Šomēnes mēs neaizbraucām uz Strasbūru, kur parasti notiek plenārsēdes. Saprotu, ka lielā mērā tā bija pašas Strasbūras iniciatīva, uztraucoties par iespējamo infekciju, jo uz plenārsēdi ierastos 5000 cilvēki no visas Eiropas," sacīja politiķis.

Eiroparlamentārietis pastāstīja, ka, viņaprāt, EP neizceļas ar ļoti savlaicīgu lēmumu pieņemšanu. "Mēs sekojam līdzi e-pastiem, kur regulāri parādās jaunas ziņas par dažādām izmaiņām darba kārtībā," sacīja Ijabs.

Politiķis pastāstīja, ka gandrīz visus EP strādājošos interesē jautājums, vai parlaments netiks "aizsūtīts karantīnā", proti, vai darbiniekus nelūgs strādāt no mājām. Ijabs pauda pārliecību, ka parlamentā kaut kas līdzīgs varētu notiks.

"Nav tā, ka Briseles ēkā neviena nebūtu. Daļa deputātu no Itālijas ir pašizolējušies un uz Briseli nebrauc. Savukārt tie deputāti no Itālijas, kas atrodas Briselē, atrodas savos dzīvokļos, baidoties, ka varētu kļūt par potenciālajiem Covid-19 izplatītājiem," sacīja EP deputāts.

Ijabs sacīja, ka patlaban ir nosacīts vērošanas periods, tomēr pagaidām parlaments turpina strādāt, kaut vai uz pusslodzi. "Daudzi pasākumi ir atcelti, daudzi deputāti vienkārši nav uz vietas un uzturas savās ievēlēšanas valstīs," situāciju skaidroja politiķis, norādot, ka nenotiek arī balsošana. Lai to izdarītu vienā telpā jāatrodas vairāk nekā 700 cilvēkiem un tas neesot iespējams, jo uzskatāms par smagu veselības risku, skaidroja politiķis.

"Mums visiem ir svarīgais jautājums, vai epidēmija ies plašumā un parādīsies jauni Covid-19 perēkļi, kas diemžēl nav izslēgts, vai arī izdosies izķert atsevišķus saslimšanas gadījumus. Ārstēt cilvēkus un izolēt no pārējās sabiedrības, tādējādi jauno koronavīrusa epidēmiju varētu pārvarēt ar mazāk sāpīgām sekām," sacīja Ijabs.

Viņš pauda pārliecību, ka EP deputātu vairums ir gana saprātīgi cilvēki - ja kāds būs pabijis kādā no koronavīrusa epicentriem, cilvēks uz kādu laiku varētu pašizolēties, jo "neviens taču negrib aplipināt pus pasaules". Ijabs minēja EP priekšsēdētāja Dāvida Sasoli rīcību, kurš pēc Itālijas apmeklējuma uz 14 dienām ir pašizolējies.

Jautāta, kā epidēmijas laikā noris darbs EP, politiķe Sandra Kalniete (JV) aģentūrai LETA atgādināja, ka Sasoli pieņēma lēmumu, ka parlaments nav pieejams nevienam, kas tur nestrādā vai nav ievēlēts. "Cilvēki no ārpuses vairs EP netiek pieņemti, izņēmums, kā noprotu, ir preses pārstāvji," sacīja Kalniete.

Politiķe skaidroja, ka lēmumu pārcelt plānoto EP sesiju no Strasbūras uz Briseli pieņēma tāpēc, ka uz sesiju Strasbūrā būtu devušies aptuveni 4000 vai 5000 cilvēku. "Pirmkārt, tas varētu radīt papildus apdraudējumu gan pašiem strasbūriešiem, gan arī deputātiem. Ja EP būtu diagnosticēts kāds jaunā koronavīrusa nēsātājs, tad iestātos divu nedēļu karantīna un šis laiks būtu jāpavada viesnīcā," sacīja Kalniete.

Eiroparlamentāriete par savu ikdienas darbu sacīja, ka sanāksmēs, kurās darba dēļ ir jāpiedalās, viņa piedalās. "Papildus nekādi pasākumi EP nenotiek. Ir tikai komisiju sēdes. Tā kā esmu Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente, es piedalīšos prezidentūras un frakcijas sanāksmēs," teica Kalniete.

Viņa pastāstīja, ka komisiju sēdes tiek translētas iekšējā tīklā. Pat ja deputāti nav uz vietas, viņi ir lietas kursā, kas notiek. Līdzīgi tiek translēta arī plenārsēde. "Atklāti sakot, neesmu izlēmusi, kā rīkošos, jo līdz šim parlamentā nav konstatēts neviens inficēšanās gadījums ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19. Protams, ja šāds gadījums tiks konstatēts, būs ļoti nopietni jāapdomā, kā strādāt tālāk," sacīja Kalniete.

Arī eiroparlamentāriete Inese Vaidere (JV) norādīja, ka pasākumi, uz kuriem ierodas lūgtie viesi, EP ir atcelti. Viņasprāt, ar jauno koronavīrusu saistītie piesardzības pasākumi EP ir pietiekami. "Jau pie ieejas EP atrodas roku dezinfekcijas līdzekļi, tie atrodas arī katrā stāvā. Virkne pasākumu ir atcelti," uzvēra politiķe.

Eiroparlamentāriete pavēstīja, ka EP deputātiem, kuri nedzīvo Briselē, līdzīgi kā citiem cilvēkiem, kas ceļo, pastāv risks, ka tos saistībā ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 lidostā varētu aizturēt. "Nebūtu patīkami, ja karantīnas dēļ mani aizturētu ārzemēs uz divām nedēļām. Tas būtu milzīgs laika patēriņš, turklāt cilvēks ir pilnībā atrauts no dzimtās vietas. EP deputātiem šāds risks pastāv, nevar zināt, kurā brīdī pateiks, ka būs jāpaliek," atzina Vaidere.

EP deputāts Andris Ameriks (GKR) pavēstīja, ka patlaban Sasoli nopietni domā, kā tālāk organizēt darbu. Arī viņš apstiprināja, ka parlamenta ēkā pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi. Tāpat tiek kontrolēts katrs, kas ienāk vai iziet no ēkas.

"EP netiek ielaisti par Briselē akreditētie vēstnieki. Šobrīd parlamentā var atrasties tikai deputāti un parlamenta darbinieki," sacīja politiķis.

LETA jau vēstīja, ka marta pirmās plenārsesijas atklāšanā Briselē Sasoli paziņoja par plenārsesijas ievērojamu saīsināšanu ar koronavīrusu saistīto piesardzības pasākumu dēļ. Savukārt pagājušajā nedēļā EP nolēma pārcelt plenārsesiju no Strasbūras uz Briseli.

Atklāšanas uzrunā Sasoli teica, ka "lēmums rīkot plenārsesiju Briselē tika pieņemts, lai Parlamenta darbs turpinātos, neatkarīgi no apstākļiem".

"Mums jādara viss, lai, cik ilgi vien iespējams, nodrošinātu likumdošanas un budžeta funkciju nepārtrauktību, varētu pieņemt lēmumus par cīņu ar "Covid-19", atbalstīt nodarbinātību un ekonomiku, kas šobrīd ir smagi cietušas. Mēs vēlamies turpināt darbu arī pie zaļā kursa un imigrācijas problēmu risināšanas. Tas viss liek mums palikt savās vietās," norādīja Sasoli.

Noslēgumā Sasoli norādīja, ka ir nopietni jāizturas pret EP uzticētajām parlamentārajām pilnvarām un jāizrāda cieņa visiem, kas Eiropā un pasaulē turpina savus ikdienas pienākumus, lai ierobežotu slimības izplatību.