Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Savienības breksita sarunvedējs brīdina par "nopietnām domstarpībām" ar Lielbritāniju

© PA/Scanpix.LETA

Pēc tirdzniecības sarunu pirmā raunda noslēguma Briselē Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas starpā saglabājas nopietnas domstarpības, ceturtdien sacīja ES breksita vecākais sarunvedējs Mišels Barnjē.

ES diplomāts ar žurnālistiem runāja, noslēdzoties četrām sarunu dienām, ar ko tika uzsākts intensīvs sarunu process, kas aiz slēgtām durvīm ilgs vairākus mēnešus. Katrā no pusēm iesaistītas vairāk nekā 100 amatpersonas.

"Atklāti sakot, pastāv daudzas domstarpības, un tās ir ļoti nopietnas domstarpības, kas, iespējams, ir diezgan dabīgi," Barnjē sacīja žurnālistiem.

Sarunās aizķeršanos izraisījuši vairāki jautājumi, arī par godīgas konkurences nodrošināšanu no britu uzņēmumu puses, sacīja diplomāts.

Viņš pauda bažas par Lielbritānijas nevēlēšanos pieņemt ES augstākās tiesas, kā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas jurisdikciju.

Kaut arī vienošanās joprojām ir iespējama, tās panākšana varētu būt stipri sarežģīta, īpaši jau ņemot vērā, ka Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons atteicies sarunu termiņu pagarināt pēc šī gada beigām.

Līdz šim datumam Lielbritānija var piedalīties tirdzniecībā kā ES dalībvalsts bez tarifiem un citiem šķēršļiem, bet tai nav balsstiesību politikas pieņemšanas procesā.

Abas puses plāno kopumā piecus sarunu raundus līdz jūnijā gaidāmajam ES un Lielbritānijas samitam, kad līderi izvērtēs panākto progresu.

Nākamais raunds sāksies 18.martā Londonā.