Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Juhansoni apstiprina Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra amatā

© Andrejs Terentjevs/ F64 Photo Agency

Par Eiropas Komisijas (EK) ģenerālsekretāri šodien apstiprināta Ilze Juhansone, izriet no ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) paziņojuma mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Ministrs apsveica Juhansoni ar iegūto amatu, akcentējot, ka Eiropas Savienības (ES) komisāru kolēģija veikusi "lielisku izvēli, kas apliecina Ilzes spējas un pieredzi gan Eiropas, gan administratīvās lietās". Ministrs Juhansonei publiski novēlējis "veiksmi, pildot augstāko Eiropas Savienības civildienesta amatu".

"Kopš manas ierašanās pagājušā gada vasarā Juhansone sevi pierādījusi gan kā ļoti kompetentu, gan kā ļoti zinošu," lēmumu skaidrojusi EK prezidente Urzula fon der Leiena, uzteicot jaunās ģenerālsekretāres pieredzi un vadības spējas.

"Saskaņā ar solījumiem, ko komisija izteikusi pagājušajā gadā, esmu pārliecināta, ka esam atraduši ļoti piemērotu personu šim darbam," savukārt norādīja ES paplašināšanās komisārs Johaness Hāns, kurš ir atbildīgs arī par administratīvajiem jautājumiem.

Juhansone EK ģenerālsekretāra pienākumus pilda jau kopš pagājušā gada vasaras, kad no amata atkapās viņas priekštecis Martins Zelmairs.

Kopš tā laika Juhansone starp iespējamajiem kandidātiem uz EK augstākā ierēdņa amatu no autsaidera kļuvusi par favorīti, norāda "Politico".

2015.gadā toreizējā Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā (ES) tika iecelta Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietnieka amatā.

Sākotnēja daži uzskatīja, ka izcelsme no tādas mazas valsts kā Latvija un neilgais laiks, ko viņa aizvadījusi EK birokrātijas gaiteņos, mazina Juhansones izredzes uz šo augsto amatu. Taču viņai esot izdevies izveidot labas darba attiecības ar jauno EK prezidenti Urzulu fon der Leienu.

EK ģenerālsekretāra amatam savas kandidatūru pieteicis arī Francijas pārstāvis Žans Ēriks Pakē, kurš šobrīd vada Pētniecības un inovāciju ģenerālsekretariātu, un Spānijas pārstāvis Daniels Kaljeha Krespo, kas vada Vides ģenerāldirektorātu.

Ārlietu ministrijā Juhansone strādāja kopš 2008.gada un bijusi valsts sekretāra vietniece, kā arī ES direkcijas vadītāja. Vēstnieces amatā Pastāvīgajā pārstāvniecībā ES viņa tika iecelta 2011.gadā.

Pirms darba ārlietu dienestā viņa ieņēma augstus amatus Iekšlietu un Tieslietu ministrijā.

2014.gadā Juhansonei piešķirts trešās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis. Vēstniece vadīja Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības darbu Briselē Latvijas pirmās prezidentūras laikā ES Padomē.

Juhansone beigusi Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultāti, iegūstot latviešu valodas un literatūras pasniedzējas diplomu, kā arī ieguvusi jurista kvalifikāciju Juridiskajā fakultātē.