Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Parlamenta deputāti uztraucas par iedzīvotāju tiesībām pēc breksita

© AFP / Scanpix / LETA

Eiropas Parlamenta deputāti bažīgi par iedzīvotāju tiesībām pēc breksita, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Deputāti 15.janvārī balsos par rezolūciju, kurā aplūkotas vairākas problēmas, kas breksita gadījumā varētu rasties iedzīvotājiem - gan Lielbritānijas iedzīvotājiem, kas dzīvo Eiropas Savienībā (ES), gan Apvienotajā Karalistē dzīvojošiem ES pilsoņiem.

Rezolūcijas projektā uzsvērts, ka izstāšanās nolīgumā ir ietverti taisnīgi un līdzsvaroti noteikumi, lai aizsargātu iedzīvotāju tiesības pārejas posmā un pēc tā. EP deputāti uzsver, ka ir svarīgi pilnībā īstenot nolīguma noteikumus, lai ilgtermiņā aizsargātu skartās personas, viņu ģimenes un sociālā nodrošinājuma tiesības.

Izstāšanās nolīgums starp ES un Apvienoto Karalisti jāapstiprina Eiropas Parlamentam ar vienkāršu nodoto balsu vairākumu. Parlaments balsos par izstāšanās līgumu pēc tam, kad būs pabeigts ratifikācijas process Apvienotajā Karalistē.

Kā ziņots, Lielbritānijas Pārstāvju palāta 9.janvārī beidzot apstiprinājusi izstāšanās vienošanos Lielbritānijas aiziešanai no ES, paverot ceļu bloka pamešanai 31.janvārī.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, kad teju katrs balsojums par breksitu varēja kļūt par iemeslu iepriekšējās valdības krišanai, šoreiz vienošanās tika viegli apstiprināta - par nobalsoja 330 deputāti, pret - 231.

Kopš 2016.gada referenduma, kurā vairums Lielbritānijas vēlētāju nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, deputāti atradušies strupceļā breksita jautājumā, bet pagājušajā mēnesī situācija mainījās, premjera Borisa Džonsona vadītajiem konservatīvajiem izcīnot pārliecinošu vairākumu parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās.

Tagad vienošanās būs jāapstiprina Lordu palātai, un EP. Domājams, ka tas tiks paveikts līdz 31.janvārim.