Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Putins: ES nostāja Molotova-Ribentropa pakta jautājumā ir "nekaunīgi meli"

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņojis, ka Eiropas Savienības (ES) nostāja jautājumā par tā dēvēto Molotova-Ribentropa paktu, ir "nekaunīgi meli".

Eiropas Parlaments (EP) septembrī, pieminot 80.gadskārtu kopš Otrā pasaules kara sākuma, pieņēma rezolūciju, nosodot slepeno vienošanos starp nacistisko Vāciju un Padomju Savienību jeb tā dēvēto Molotova-Ribentropa paktu.

Rezolūcijā uzsvērts, ka uzbrukumu Polijai, ar ko sākās Otrais pasaules karš, veica ne tikai nacistiskā Vācija, bet arī Padomju Savienība.

Rezolūcijā teikts, ka 1939.gada 23.augustā "komunistiskā Padomju Savienība un nacistiskā Vācija parakstīja neuzbrukšanas līgumu, kas pazīstams kā Molotova-Ribentropa pakts, un tā slepenos protokolus, sadalot starp abiem totalitārajiem režīmiem Eiropu un neatkarīgu valstu teritorijas", kas pavēra ceļu Otrā pasaules kara izraisīšanai.

Rezolūcijā nosodīta arī tādu totalitāro ideoloģiju kā nacisms un staļinisms izplatīšana.

Krievija joprojām turas pie Padomju Savienības nostājas, ka Molotova-Ribentropa pakts bijis nepieciešamas ļaunums, lai novērstu nacistu uzbrukumu Padomju Savienībai.

Putins šodien, uzrunājot amatpersonas, kas organizē pasākumus Otrā pasaules kara beigu 75.gadadienai, sacīja, ka ES nostāja "nav balstīta ne uz ko īstu", un nodēvēja to par "nekaunīgiem meliem".