Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Džonsons noraida aliansi ar Farāžu

© Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Boriss Džonsons piektdien noraidīja Breksita partijas priekšsēdētāja Naidžela Farāža un ASV prezidenta Donalda Trampa ierosinājumu, ka viņam vajadzētu veidot vēlēšanu aliansi ar Breksita partiju.

Intervijā britu raidsabiedrībai BBC Džonsons sacīja, ka "vienmēr ir pateicīgs par padomiem", tomēr nekādas vēlēšanu alianses neveidos.

Tramps iepriekš bija izteicies, ka Farāžs un Džonsons būtu "neapturams spēks".

Kā norādīja avoti Dauningstrītā, nav tādu apstākļu, kuros konservatīvie varētu strādāt kopā ar Breksita partiju.

Slēdzot vienošanos ar jebkuru partiju, pastāv "risks, ka [Dauningstrītas] desmitajā namā nonāks [opozīcijas leiboristu līderis] Džeremijs Korbins", intervijā BBC sacīja premjers.

"Problēma šajā lietā ir tā, ka viņa plāns breksitam pamatā ir vēl vairāk satraukuma un atlikšanas," skaidroja Džonsons.

Farāžs piektdien aicināja Džonsonu sekot Trampa padomam un apvienot spēkus ar Breksita partiju 12.decembrī gaidāmajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās.

Tramps ceturtdien piedalījās Farāža radio šovā, pa telefonu izklāstot savu viedokli par Lielbritānijā gaidāmajām vēlēšanām.

ASV prezidents aicināja Džonsonu un Farāžu apvienoties vēlēšanu kampaņā. Viņš arī brīdināja, ka leiboristu līdera Korbina nākšana pie varas stipri kaitētu Lielbritānijai.

Džonsons jau iepriekš publiski ir izrādījis nevēlēšanos veidot oficiālu sadarbību ar Farāžu, kura vadītajai Breksita partijai sabiedriskās domas aptaujās nebūt neklājas spīdoši.

Farāžs ir pretrunīgi vērtēta politiskā figūra, kas var atbaidīt mērenāk noskaņotos konservatīvo piekritējus.