Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Parlamentā pārrunās Turcijas militāro operāciju Sīrijas ziemeļos

© AP/ SCANPIX/ LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien, 23.oktobrī, pārrunās Turcijas militāro operāciju Sīrijas ziemeļos, liecina informācija EP mājaslapā.

Pēc trešdienas rītā notiekošajām debatēm EP ceturtdien, 24.oktobrī, savu nostāju apstiprinās rezolūcijā.

Kā vēstīts, Turcija 9.oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu.

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Kurdu vadītā alianse ir lūgusi palīdzību Sīrijas valdībai, kuru atbalsta Krievija.

Kā skaidro Sīrijas kurdi, viņi bija spiesti vienoties ar Damasku par Sīrijas armijas izvietošanu valsts ziemeļaustrumos līdz ar sabiedroto ASV karavīru aiziešanu, lai paglābtos no tā, ka viņi tiek iznīcināti Turcijas uzbrukumā.

Līdz ar ASV karaspēka atvilkšanu Sīrijā nostiprinās prezidenta Bašara al Asada, kā arī Krievijas un Irānas pozīcijas, norāda eksperti.

Abās konflikta pusēs kopš Turcijas uzbrukuma sākuma dzīvību zaudējuši vairāk nekā 500 cilvēku, arī teju 100 mierīgie iedzīvotāji. Sīrijā Turcijas ofensīvas dēļ savas mājas pametuši 300 000 cilvēku, liecina sīriešu aktīvistu aplēses.

Turcija gan ceturtdien pēc vienošanās ar ASV piekrita iepauzēt savu militāro operāciju, lai kurdu spēki 120 stundu laikā varētu pamest 32 kilometrus platu "drošības zonu" Sīrijas ziemeļaustrumos gar Turcijas robežu.

"Ja solījumi tiks izpildīti līdz otrdienas vakaram, drošības zonas jautājums būs atrisināts. Ja tas nebūs noticis, mēs sāksim brīdī, kad 120 stundu periods būs beidzies," žurnālistiem brīfingā Stambulā sacīja piektdien pavēstīja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.

Kurdu vadītie Sīrijas demokrātiskie spēki paziņojuši, ka ir gatavi pakļauties pamieram posmā starp Rāselainu un Tell el Abjadu.