Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Breksita dēļ Rinkēvičs aicina tautiešus Lielbritānijā reģistrēt savu dzīvesvietu

© Vladislavs Proškins/F64

Latvijas valstspiederīgajiem Lielbritānijā ir jārēķinās ar dažādiem scenārijiem, kādos var notikt breksits jeb Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), un, lai pasargātu sevi, nepieciešams reģistrēt savu pastāvīgo dzīvesvietu minētās valsts Iekšlietu ministrijas mājaslapā, šorīt intervijā Latvijas Radio mudināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš stāstīja, ka uz doto brīdi reģistrāciju ir veikuši aptuveni 16 000 Latvijas valstspiederīgie, kas ir mazāk nekā puse no Lielbritānijā dzīvojošajiem tautiešiem.

"Es aicinu šim jautājumam pievērst pastiprinātu uzmanību un reģistrēties, jo to izdarīt neesot grūti. Šāda reģistrācija nepieciešama, jo tikai šis statuss juridiski pierādīs mūsu tautiešu tiesības uzturēties Lielbritānijā, turpmāk saņemt visas tās pašas tiesības un garantijas, dzīvojot un strādājot šajā valstī. Pretējā gadījumā, ja Lielbritānija izstājas bez vienošanās, Latvijai varētu arī nebūt instrumenti savu tautiešu aizstāvībai," sacīja Rinkēvičs.

Viņš īpaši uzsvēra, ka reģistrācijas forma neesot sarežģīta un tās aizpildīšanai nepieciešams apmeklēt Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas mājaslapu. Gadījumos, ja nepieciešama palīdzība un skaidrojumi, tad var vērsties pēc palīdzības Latvijas pārstāvniecībās Lielbritānijā, vai arī sazināties ar Latvijas Ārlietu ministriju.

Jau ziņots, ka vakar ES 27 dalībvalstu līderi ceturtdien samitā apstiprinājuši no rīta panākto "Brexit" vienošanos.

ES līderi apstiprinājuši izstāšanās vienošanos un rekomendāciju Eiropas Parlamentam to apstiprināt, teikts samita paziņojumā. Viņi arī apstiprinājuši to pavadošo politisko deklarāciju, kurā izteiktas kopīgas ambīcijas nākotnes attiecībās.

Ceturtdienas rītā ES līderiem pulcējoties Briselē uz kārtējo samitu, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers un Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons paziņoja, ka beidzot panākta "Brexit" vienošanās.