Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Komisija iesūdz Poliju ES Tiesā

© AFP/SCANPIX/LETA

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien iesūdzējusi Polijas konservatīvo valdību Eiropas Savienības (ES) Tiesā par jauno disciplināro režīmu tiesnešiem, kas, Briseles skatījumā, apdraud tiesnešu neatkarību.

Šī ir trešā ES lieta pret Varšavu saistībā ar Polijas tieslietu sistēmu.

Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka Polijas jaunais likums "nenodrošina nepieciešamās garantijas, lai aizsargātu tiesnešus no politiskās kontroles".

EK norādīja, ka likums pieļauj tiesnešu pakļaušanu disciplinārai izmeklēšanai, procedūrām un sankcijām, pamatojoties uz viņu pieņemto juridisko lēmumu saturu.

Polijā valdošā partija “Likums un taisnīgums” (PiS), kas ir pie varas kopš 2015.gada, ieviesa vairākas tiesu reformas, kas izpelnījās spēcīgu kritiku no tiesnešu puses un noveda Poliju līdz konfrontācijai ar EK.

Partija uzstāj, ka reformas nepieciešamas, lai izskaustu korupciju un pārskatītu tiesu sistēmu, kas vēl nav pilnībā atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

Taču reformu pretinieki apgalvo, ka reformas grauj tiesu neatkarību, un EK pārmet Polijas valdībai, ka tā grauj principus un vērtības, kurus tā pieņēma pēc pievienošanās ES.

Polija savukārt uzstāj, ka Briselei nav tiesību ietekmēt neatkarīgas valsts tieslietu sistēmu.