Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Džonsons: Ja ES noraidīs Londonas priekšlikumus, Lielbritānija izstāsies bez vienošanās

© AFP / Scanpix / LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons trešdien paziņoja, ka gadījumā, ja Eiropas Savienība (ES) noraidīs Londonas galīgos priekšlikumus jaunas breksita vienošanās noslēgšanai, Lielbritānija 31.oktobrī izstāsies no bloka bez vienošanās.

Runā Konservatīvās partijas kongresā Mančestrā Džonsons saglabāja stingru nostāju breksita jautājumā, atklājot tikai dažas detaļas par šo priekšlikumu, ko raksturojis kā "taisnīgu un saprātīgu kompromisu".

"Mēs izstāsimies no ES 31.oktobrī, lai kas arī nenotiktu," partijas biedriem solīja Džonsons, kurš teica, ka mīlot Eiropu.

Savā runā Džonsons galvenokārt koncentrējās uz iekšpolitikas jautājumiem, tostarp, veselības aprūpes jomu, ekonomiku un noziedzību.

Premjerministrs pauda pārliecību, ka Briselei iesniegtais priekšlikums ir konstruktīvs un saprātīgs un nodrošina kompromisu abām pusēm.

Tomēr viņš uzsvēra, ka alternatīva šajā situācijā ir bezvienošanās breksits un kavēties vēl vairāk būtu bezjēdzīgi un dārgi.

Briselei iesniegtie priekšlikumi paredz, ka uz Īrijas robežas vai tās tuvumā pārbaudes netiks veiktas, un Londona ievēros 1998.gadā noslēgto miera līgumu, ar ko tika pārtraukts desmitgadēm ilgais konflikts Ziemeļīrijā, atklāja Džonsons.

Viņš sacīja, ka Lielbritānija "visa un pilnībā" izstāsies no ES un Londona jau no paša sākuma paturēs kontroli pār savu tirdzniecības politiku.

Džonsons piebilda, ka risinājumu varētu sniegt tehnoloģijas, bet plašāk šo izteikumu nepaskaidroja.

Taču Lielbritānijas parlaments ir pieņēmis likumu, kas paredz iespēju likt premjerministram lūgt ES atlikt breksitu, ja līdz 19.oktobrim netiks panākta vienošanās par izstāšanos. Džonsons nav paskaidrojis, kā domā izvairīties no šī soļa, ja vienošanos neizdosies panākt.

Džonsons ir apsolījis, ka Lielbritānija izstāsies no ES ne vēlāk kā 31.oktobrī neatkarīgi no tā, vai būs panākta vienošanās ar bloku par izstāšanās nosacījumiem.

Lielbritānija trešdien iesniegusi Eiropas Savienībai (ES) premjerministra Borisa Džonsona jauno breksita plānu, kura nolūks ir novērst muitas pārbaudes uz robežas starp Apvienotajā Karalistē ietilpstošo Ziemeļīriju un Īrijas Republiku.

Priekšlikumos jaunas breksita vienošanās noslēgšanai, kurus publiskojusi Lielbritānijas valdība, norādīts, ka būtu jāizvairās no muitas pārbaudēm un ar tām saistītās infrastruktūras uz robežas starp Ziemeļīriju un Īriju.

Pavadvēstulē, kas adresēta Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žanam Klodam Junkeram, Džonsons norādījis, ka viņa priekšlikumos nav iekļauts tā dēvētais pagaidu risinājums, ko atbalstīja ES.

Pagaidu risinājums paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Lielā mērā tieši šī ierosinājuma dēļ Lielbritānijas parlaments trīs reizes noraidīja breksita vienošanos, ko ar Briseli bija panākusi Džonsona priekštece premjera amatā Terēza Meja.

Džonsons vēstulē Junkeram uzsvēris, ka pagaidu risinājums būtu "tilts uz nekurieni", tāpēc jāatrod jauns veids, kā virzīties uz priekšu.

Premjers norādījis, ka viņa priekšlikums balstīts centienos saglabāt Lielās piektdienas miera līgumu, kas pielika punktu trīs desmitgades ilgušajam asiņainajam konfliktam starp Ziemeļīrijas katoļiem un protestantiem.

Pārbaužu atcelšana uz robežas ar Īriju tika uzskatīta par būtisku aspektu spriedzes samazināšanai, un Džonsona plānā Lielbritānijas valdība ir apņēmības pilna saglabāt atvērtās robežas principu.

Plāns paredz, ka muitas pārbaužu vietā, kas stātos spēkā uz robežas pēc breksita pārejas perioda beigām 2021.gadā, preču kustībai tiks sekots līdzi, izmantojot deklarēšanas sistēmu. Fiziskas pārbaudes tiks veiktas tirgotāja telpās vai specifiskās šim mērķim izveidotās vietās, bet ne uz Ziemeļīrijas un Īrijas robežas.

Īrija stingri iestājas pret ideju par muitas pārbaužu atjaunošanu uz robežas, uzskatot to par bīstamu pieeju.

Saskaņā ar Džonsona plānu muitas pārbaužu vietā tiktu radīta regulējoša zona, kas aptvertu visu Īrijas salu un attiektos uz visām precēm, ne tikai lauksaimniecības produktiem un pārtikas produktiem, kā iepriekš tika minēts medijos, ziņojot par Džonsona plānu.

Tas nozīmētu, ka Ziemeļīrija vēl kādu laiku turpinātu ievērot ES standartus un noteikumus, un lauksaimniecības produkti, kas tiktu ievesti Ziemeļīrijā no pārējās Lielbritānijas teritorijas, tiktu pārbaudīti saskaņā ar ES noteikumiem.