Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Mazinās bažas par bezvienošanās breksitu, pieaugot britu mārciņas vērtībai

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Reuters / Scanpix /LETA

Britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru piekdien pieauga līdz septiņu nedēļu augstākajam līmenim, mazinoties bažām par bezvienošanās breksitu.

Pasaules akciju cenas pārsvarā kāpa pēc Ķīnas paziņojuma, ka palielināto muitas tarifu piemērošana neattieksies uz daļu no ASV lauksaimniecības produkcijas, tai skaitā uz cūkgaļu un sojas pupām, pirms oktobrī paredzētajām abu valstu tirdzniecības sarunām.

Ņujorkas biržas indekss "Dow Jones Industrial Average" pieauga, bet indeksi "Standard & Poor's 500" un "Nasdaq Composite" kritās, investoriem gaidot ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) nākamnedēļ paredzētās monetārās politikas sanāksmes rezultātu. Tiek prognozēts, ka FRS varētu samazināt procentlikmes, kas notiktu otrreiz šajā gadā.

"50 Park Investments" analītiķis Adams Sarhans sacīja, ka piektdienas pasīvā tirdzniecība bijusi "normāla un veselīga rīcība pēc liela kāpuma".

"Šis ir perfekts laiks tirgum iepauzēt, pirms tas mēģina sasniegt jaunus maksimumus," teica Sarhans.

Valūtu biržā galvenā vērība tika pievērsta britu mārciņai, kuras vērtība pret ASV dolāru pakāpās līdz augstākajam līmenim kopš jūlija beigām.

Mārciņas vērtība "ir kāpusi (..) jo tirgus dalībnieki mazāk baidās no bezvienošanās breksita iespējamības," sacīja "CMC Markets UK" analītiķis Deivids Madens.

Visi galvenie Eiropas biržu indeksi pieauga, un akciju cenas kāpa arī Āzijā, pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) ceturtdienas paziņojuma par jauniem ekonomikas stimulēšanas pasākumiem un procentlikmju samazināšanu.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās kritās.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pieauga, britu mārciņas kurss pret dolāru kāpa, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu nemainījās. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piektdien kritās par 0,24 ASV dolāriem līdz 54,85 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 0,16 dolāriem līdz 60,22 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" piektdien pieauga par 0,1% līdz 27 219,52 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kritās par 0,1% līdz 3007,39 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,2% līdz 8176,71 punktam.

Londonas biržas indekss FTSE 100 piektdien pieauga par 0,3% līdz 7367,46 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 kāpa par 0,5% līdz 12 468,53 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par 0,2% līdz 5655,46 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru piektdien pieauga no 1,1064 līdz 1,1078 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru kāpa no 1,2337 līdz 1,2496 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu nemainījās un bija 108,11 jenas par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 89,67 līdz 88,66 pensiem par eiro.