Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

"Eiropas dzīvesveida aizsardzības" portfelis EK izpelnās eiroparlamentāriešu kritiku

© AP/SCANPIX/LETA

Eiroparlamentāriešu vidū kritiku izpelnījies lēmums jaunajā Eiropas Komisijas (EK) sastāvā nodēvēt ietekmīgo migrācijas portfeli par "Eiropas dzīvesveida aizsardzības" jomu, uzticot to Grieķijas pārstāvim Margaritim Shinam.

Jau vēstīts, ka nākamā EK prezidente Urzula fon der Leiena šodien iepazīstināja ar jaunās komisijas sastāvu, ko veidos 27 komisāri - pa vienam pārstāvim no katras ES dalībvalsts, izņemot Lielbritāniju. Jaunajā EK būs 13 sievietes, ieskaitot Leienu, un 14 vīrieši.

Migrācija būs pretrunīgs jautājums nākamajam EK sastāvam, kas sāks darbu 1.novembrī. Galēji labējās partijas pēdējos gados guvušas panākumus visā Eiropā, koncentrējoties uz jautājumiem, kas saistīti ar imigrāciju no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem.

Pašreizējai EK ticis pārmests, ka tā nav darījusi pietiekami, lai apturētu migrantu plūsmu uz Eiropu.

Migrācijas krīze kulmināciju piedzīvoja 2015.gadā, kad Eiropā ieplūda vairāk nekā miljons nelegālo imigrantu, galvenokārt no Sīrijas.

"Ir biedējoši redzēt ierosinājumu portfelim "Eiropas dzīvesveida aizsardzība", kas aptver migrāciju un robežu aizsardzību," sacīja Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas līdzpriekšsēdētāja Eiropas Parlamentā Ska Kellere.

"Mēs ceram, ka prezidente Leiena neredz pretrunu starp bēgļu atbalstīšanu un Eiropas vērtību atbalstīšanu," norādīja Kellere.

Britu eiroparlamentārietis Klods Moraess, kurš pārstāv Leiboristu partiju, arī nosodīja šāda nosaukuma izvēli konkrētajam portfelim. Viņš sacīja, ka tā ir "reāla problēma", kas var apdraudēt jaunās EK sastāva apstiprināšanu parlamentā.

Viņš sacīja, ka pārrunās šo jautājumu savā grupā, un piebilda, ka, viņaprāt, portfelis ar šādu nosaukumu nav iespējams.

Jaunais EK sastāvs būs jāapstiprina Eiropas Parlamentam, kas var kandidātus noraidīt.

"Eiropas dzīvesveida aizsardzības" portfeli kritizēja arī cilvēktiesību organizācija "Amnesty International", kas pārmeta Briselei galēji labējo retoriku, sasaistot migrāciju ar drošību.

"Tas sūta satraucošu signālu," norādīja organizācijas pārstāvis.

Leiena savukārt aizstāvēja Shinam piešķirtā portfeļa nosaukumu.

"Eiropas dzīvesveids uztur mūsu vērtības. Ikviena cilvēka cieņas skaistums ir viena no mūsu dārgākajām vērtībām," sacīja Leiena, kura pārstāv centriski labējo Eiropas Tautas partiju (EPP).