Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Igaunijas kandidāte EK saņems enerģētikas komisāra amatu

© POSTIMEES/SCANPIX/LETA

Jaunā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena Igaunijas kandidātei Kadri Simsonei, visticamāk, piedāvās eirokomisāra amatu enerģētikas jomā, vēstīja laikraksts "Postimees". 

Gaidāms, ka Leiena publiski par eirokomisāru portfeļu sadali paziņos otrdien.

Starptautiskais politikas izdevums "Politico" pagājušajā nedēļā rakstīja, ka Simsones kandidatūra tiek izskatīta enerģētikas komisāra amatam, bet ziņu vietne "Euractiv" vēstīja, ka viņa varētu iegūt attīstības sadarbības vai vienotā digitālā tirgus komisāra portfeli.

Lai gan pati Simsone nav komentējusi izskanējušos pieņēmumus, "Postimees" rīcībā esošā informācija liecina, ka viņa, visticamāk, iegūs enerģētikas komisāra portfeli.

Vienlaikus pašai Simsonei ir jālemj par sava biroja izveidi. Eiropas Komisijas mobilitātes un transporta ģenerāldirektors Henriks Hololejs ieteicis Simsonei par sava biroja vadītāju iecelt itāli Stefano Grasi, kurš pašlaik vada Eiropas Savienības augstās komisāres ārlietās un drošības politikā Federikas Mogerīni biroju.

Tomēr, ja Simsone kā enerģētikas komisāre sava biroja vadību uzticētu Grasi, tas varētu radīt problēmas ar ASV, kam ir ciešas saites ar Eiropas Savienību enerģētikas jomā, bet kas ne īpaši pozitīvi vērtē Mogerīni un viņas komandu, vēstīja "Postimees".

Bijušais EK viceprezidents Andruss Ansips, kurš konsultējis Simsoni par komandas veidošanu, paudis, ka viņai sava biroja vadībā vajadzētu izvēlēties Igaunijas pārstāvi.

"Būtu liela kļūda Igaunijas komisāra biroja vadībā iecelt cilvēku, kurš nav no Igaunijas," Ansips sacīja Eiropas Savienības forumā Tallinā, kas notika pagājušajā nedēļā, piebilstot, ka tādā gadījumā Simsones komandā lēmumu pieņemšanā mazāk tiktu ņemta vērā Igaunijas perspektīva. "Tas nekādā veidā nebūtu Igaunijai izdevīgi," viņš teica Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR.

Ansips nenosauca iespējamo kandidātu, ko varētu atbalstīt kā Simsones biroja vadītāju, "Postimees" minēja Vivianu Lonelu, kas strādāja Ansipa kā EK viceprezidenta birojā.

Arī bijušais Eiropas Savienības komisārs Sīms Kallass piekrita Ansipa ieteikumam, piebilstot, ka būtu liela kļūda komisāra biroja vadību uzticēt cilvēkam, kurš nav no Igaunijas.

"Dabiski, ka visi komisijas locekļi dod zvērestu, ka nesekos savas izcelsmes valsts paziņojumiem, bet, ja biroja vadītājs būs no Igaunijas, tiks uzraudzīts Igaunijā notiekošais un saņemta informācija par mājās notiekošo," teica Kallass.

Iepriekš pati Simsone ERR sacīja, ka viņas iepriekšējā darba pieredze ļautu strādāt enerģētikas, ekonomikas vai transporta jomā.

Savukārt Rumānijas mediji ziņoja, ka Simsone no Igaunijā valdošās Centra partijas tiek apsvērta kā viena no pieciem kandidātiem uz klimata rīcības un enerģētikas savienības komisāra amatu.

Simsone 2000.gadā ieguva vēsturnieka diplomu Tartu Universitātē. 2003.gadā viņa ieguva politikas zinātnes maģistra grādu Londonas Universitātes koledžā. Centra partijas biedre viņa ir kopš 1995.gada, bet 2003.-2007.gadā Simsone bija partijas ģenerālsekretāre. Simsone bijusi Igaunijas parlamenta deputāte pēdējos četros sasaukumos, bet 2016.-2019.gadā bija ekonomikas un infrastruktūras ministre.

Līdzšinējais Igaunijas pārstāvis EK bija Andruss Ansips no Reformu partijas. Viņš bija Eiropas Komisijas viceprezidents digitālā tirgus jautājumos, bet darbu Eiropas Komisijā atstājis, jo ir ievēlēts jaunajā Eiropas Parlamenta sasaukumā.