Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Boriss Džonsons paziņojis, ka breksits ir "milzu ekonomiska iespēja"

© Reuters / Scanpix /LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sestdien paziņojis, ka breksits ir "milzu ekonomiska iespēja", taču viņa priekštece Terēza Meja pret to izturējusies kā pret "nelabvēlīgu laikapstākļu prognozi".

Uzstājoties ar runu Mančestrā, Džonsons solīja aktivizēt sarunas par tirdzniecības līgumiem, ko varētu slēgt pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), kā arī veidot brīvostas tautsaimniecības veicināšanai.

"Kad tauta balsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības, tā nebalsoja vienīgi pret Briseli, tā balsoja arī pret Londonu," atzina jaunais premjers.

Viņš apsolīja dod lielākas pilnvaras vietējām kopienām, kā arī attīstīt interneta un transporta infrastruktūru.

"Kontroles atgūšana nenozīmē tikai suverenitātes atgriešanos Vestminsterā no ES. Tas nozīmē, ka mūsu pilsētas un grāfistes, un mazpilsētas iegūs plašāku pašpārvaldi," uzsvēra Džonsons. "Aiziešana no ES ir milzu ekonomiska iespēja darīt lietas, kas mums bija liegtas desmitgadēm ilgi."

Atbildot uz jautājumu par breksita sarunām, premjerministrs pauda gatavību runāt ar partneriem no citām ES dalībvalstīm, taču ar nosacījumu, ka no esošās vienošanās tiek svītrota klauzula par tā dēvēto pagaidu risinājumu, kura mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu starp Īriju un Ziemeļīriju.

Mēs nevaram panākt risinājumu, kamēr spēkā paliek šis "nedemokrātiskais pagaidu risinājums, pagaidu risinājums, kura mērķis ir sašķelt mūsu valsti, sašķelt Apvienoto Karalisti," uzsvēra Džonsons.