Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Bezvienošanās breksits var novest pie apvienotas Īrijas

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Reuters / Scanpix

Bezvienošanās breksits var novest pie apvienotas Īrijas, jo arvien vairāk ļaužu Ziemeļīrijā sāks apšaubīt ūniju ar Apvienoto Karalisti, paziņojis Īrijas premjerministrs Leo Varadkars.

Tādējādi viņš reaģējis uz jaunā Lielbritānijas premjera Borisa Džonsona paziņojumu, ka pašreizējā breksita vienošanās ir nepieņemama un ka par prioritāti jāpadara gatavošanās aiziešanai no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās.

Galvenais iepriekšējās premjerministres Terēzas Mejas panāktās breksita vienošanās klupšanas akmens ir tā dēvētais pagaidu risinājums, kura mērķis ir novērst stingras robežkontroles atjaunošanu starp Īriju un Ziemeļīriju pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

"Cilvēki, kurus iespējams raksturot kā mērenus nacionālistus vai mērenus katoļus, kas vairāk vai mazāk ir apmierināti ar "status quo", vairāk noslieksies par labu apvienotai Īrijai," īru mediji citē Varadkara piektdien sacīto. "Arī arvien vairāk liberālo protestantu, liberālo unionistu sāks vaicāt, kur viņi justos labāk."

"Vai tā būtu nacionālistiskā Lielbritānija, kas runā par iespējamu nāvessoda atjaunošanu un tamlīdzīgām lietām, vai arī tā ir kopīgā Eiropas māja un Īrijas sastāvdaļa?" piebildis Īrijas premjers.

Viņš uzsvēris, ka nav iespējama breksita vienošanās bez pagaidu risinājuma, no kura Džonsons vēlas atbrīvoties, jo tā, viņaprāt, apdraud Lielbritānijas vienotību.

"Viena no lietām, kas, manuprāt, ironiskā kārtā patiesi apdraud vienotību gan no Ziemeļīrijas, gan Skotijas viedokļa, ir stingrais breksits," norādījis Varadkars.