Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Kariņš vizītē Vašingtonā: ES nav ASV konkurente

© EP/Scanpix

Eiropas Savienība nav Amerikas Savienoto Valstu konkurente, bet gan to sabiedrotā, un ASV ir ieinteresētas Eiropas vienotībā un labklājībā, uzsvēris Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), vizītes laikā Vašingtonā piedaloties domnīcas "Atlantijas padome"( "The Atlantic Council") rīkotā publiskā diskusijā "ASV un Latvijas attiecības Eiropas pārmaiņu laikā", vēsta "Atlantijas padomes" interneta vietne.

Kariņš īpaši uzsvēris, ka grib pievērst ASV uzmanību Latvijas ekonomikai un veicināt ciešākas saites starp Latviju un ASV, paplašinot tirdzniecības attiecības un piesaistot lielākas investīcijas. Viņš paudis pārliecību, ka nelielie Latvijas uzņēmumi var palīdzēt lielajām ASV kompānijām ar specializētiem projektiem un pavērt tiem ceļu uz plašāku Eiropas tirgu.

"[Eiropas Savienība] ir jūsu dabiskākais sabiedrotais. Tas ir draugs, kas jums nav jāiemanto, bet kuru jūs varat zaudēt," viņš uzsvēris. "Gan Eiropa bez ASV, gan ASV bez Eiropas - tā ir tikai puse, bet kopā tās pasaulē ir vadošs spēks, kas var iestāties par trim pamatprincipiem, ko pārāk daudzi uzskata par pašsaprotami garantētiem, - brīvību, demokrātiju un tiesiskumu," sacījis Kariņš.

Neilgi pirms Latvijas Ministru prezidenta vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs prezidenta Donalda Trampa administrācija draudēja, atbildot uz subsīdijām Eiropas aviobūves uzņēmumam "Airbus", noteikt muitas tarifus ES ražojumiem vēl četru miljardu ASV dolāru (3,5 miljardu eiro) vērtībā papildus aprīlī publiskotajam priekšlikumam noteikt ES produkcijai tarifus aptuveni 21 miljarda dolāru (16,5 miljardu eiro) vērtībā.

Pirms gada Tramps izteicās, ka Eiropas Savienību uzskata par ASV pretinieci, "ņemot vērā to, ko viņi mums nodara tirdzniecībā".

Iebilstot šim apgalvojumam, Kariņš norādījis, ka ASV ir ieinteresētas ES labklājībā, īpaši ņemot vērā Vašingtonas vēlmi vērsties pret Ķīnas negodīgo ekonomisko praksi un reformēt globālo daudzpusējās tirdzniecības sistēmu Pasaules tirdzniecības organizācijā.

Pēc viņa teiktā, apvienojot ES tirgu ar ASV tirgu, iespējams iegūt noteicošo lomu pasaules procesos, un tam būs izšķiroša loma turpmākajos gadu desmitos.

Atspēkojot bijušā Trampa padomnieka Stīva Banona centienus vājināt ES, Kariņš uzsvēris, ka Amerikas Savienotajām Valstīm stipra Eiropas Savienība ir daudz izdevīgāka nekā sašķelta.

Viņš brīdinājis, ka otrajā gadījumā ASV iegūtu nevis spēcīgu partneri, kas var palīdzēt stāties pretī globālajiem izaicinājumiem un noturēties pret Krieviju un Ķīnu, bet gan veselu virkni vājāku partneru, kas Vašingtonai nespētu piedāvāt reālu palīdzību.

Kā izteicies Latvijas Ministru prezidents, ja ES nepastāvētu, domājams, ASV justos izolētas uz pasaules skatuves, jo "kuram gan vēl ir līdzīga attieksme pret tirdzniecību un kurš gan vēl uzskata demokrātiju par labu sistēmu?".

Kariņš uzturas vizītē ASV no 9. līdz 15.jūlijam.