Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ANO mudina ES atsākt migrantu glābšanu

© Scanpix

Divas ANO struktūras aicina Eiropas valstis atsākt migrantu glābšanas operācijas Vidusjūrā un pārtraukt viņu sūtīšanu atpakaļ uz Lībiju.

"Agrāk Eiropas valstu kuģi, kas veica meklēšanas un glābšanas operācijas, izglāba tūkstošiem dzīvību," teikts ANO bēgļu aģentūras UNHCR un Starptautiskās Migrācijas organizācijas paziņojumā (IOM).

"Tām būtu jāatsāk šis vitālais darbs," norāda ANO struktūras.

Arī nevalstisko organizāciju kuģi "līdzīgā kārtā spēlējuši būtisku lomu Vidusjūrā, un tos nevajadzētu sodīt par to, ka tie jūrā glābj dzīvības", uzskata paziņojuma autori.

Eiropas Savienības (ES) misija "Sophia" apturēja patrulēšanu Vidusjūrā martā domstarpību dēļ par to, kā būtu jānotiek izglābto nelegālo imigrantu sadalei ES valstu starpā.

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni noraidījis iepriekšējo kārtību, kas paredzēja visus nelegālos imigrantus nogādāt Itālijas ostās.

"Ir jāīsteno pilnīgi visi centieni, lai nepieļautu, ka Vidusjūrā izglābtie tiek nogādāti Lībijā, kas nevar tikt uzskatīta par drošu ostu," uzver UNHCR un IOM.

5600 nelegālie imigranti, kas ir apcietināti Lībijā, ir jāatbrīvo, un viņiem būtu jāgarantē aizsardzība citviet Lībijā vai arī viņi ir jārepatriē, vai jānogādā trešajās valstīs, rosina ANO struktūras.