Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EK neturpinās pret Itāliju pārmērīga budžeta deficīta procedūru

© Reuters / Scanpix

Eiropas Komisija (EK) trešdien paziņoja, ka šobrīd tā nolēmusi neveikt disciplinārus pasākumus pret Itāliju saistībā ar valsts augsto budžeta deficītu, ņemot vērā Romas solījumus to samazināt.

"Komisija secinājusi, ka pārmērīga budžeta deficīta procedūra pret Itāliju šobrīd nav pamatota," norāda Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas komisārs Pjērs Moskovisī.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte paziņoja, ka valsts budžets ir uz pareizā ceļa, lai šogad sasniegtu deficītu 2,04% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā.

Itālija un ES sākotnēji decembrī vienojās par budžeta deficītu 2,04% no IKP apmērā, taču Itālijas valdība martā bija spiesta šo prognozi paaugstināt līdz 2,4%, ņemot vērā ekonomikas prognožu pasliktināšanos.

Tomēr budžeta sanāksmē pirmdienas vakarā Itālijas valdība aprēķinājusi, ka šogad valsts budžetā ieplūdīs papildu ienākumi aptuveni 6,24 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi pieaugs vien par papildu 130 miljoniem eiro.

Turklāt ievērojams apjoms līdzekļu, kas tika atvēlēti priekšlaicīgas pensionēšanās izmaksām un palīdzības sniegšanai grūtībās nonākušajiem iedzīvotājiem, tagad tikuši iesaldēti, ņemot vērā mazāku par gaidīto pieprasījumu.

Tādējādi Itālijas budžeta deficīts šogad būs par aptuveni 7,6 miljardiem mazāks, nekā prognozēts, skaidro valdība.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija jūnija sākumā ierosināja pret Itāliju sākt pārmērīga budžeta deficīta procedūru, kas varētu novest pie naudassoda piemērošanas valstij.

Šo lēmumu vēl nepieciešams apstiprināt ES dalībvalstīm.