Kas jāzina, lai šovasar Eiropas Savienībā ceļotu droši?

© F64

Šonedēļ Valmierā tika atklāta informatīvā kampaņa “Ceļo droši" un ceļojošais multimediālais stends "#EUprotects/ ES – sargājam kopā". Šīsvasaras kampaņa tiek organizēta, lai pievērstu uzmanību ieguvumiem individuālajiem ceļotājiem un ceļojumiem kopā ar ģimeni Eiropas Savienībā.

Drošs ceļotājs ir sagatavojies ceļotājs, atzīst Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa.

Konsulārais departaments ikdienā velta daudz uzmanības tam, lai izglītotu ceļotājus, kuri vēlas doties uz ārvalstīm. “Pārbaudīt sava ceļošanas dokumenta - pases vai eID - derīguma termiņu, noformēt ceļošanas dokumentus arī bērniem, apdrošināties, parūpējoties gan par EVAK, gan privāto ceļojumu apdrošināšanu. Tāpat ļoti būtiski ir uzturēt saziņu ar tuviniekiem mājās, turklāt Eiropas Savienībā tas notiek bez viesabonēšanas maksas. Šie ir paši vienkāršākie padomi, kam ikviens aicināts sekot, lai visi - gan pats ceļotājs, gan viņa tuvinieki - izvairītos no lieka satraukuma vai izdevumiem,” uzsver G. Japiņa.

Ārlietu ministrija iesaka izmantot arī ministrijas bezmaksas rīkus:

- reģistrāciju Konsulārajā reģistrā, atstājot ziņas par sevi, kas ārkārtas situācijā ļauj operatīvi sazināties un noskaidrot, vai nepieciešama palīdzība;

- mobilo lietotni “Ceļo droši”, kas vienuviet piedāvā informāciju par konsulārās palīdzības sasniegšanas iespējām, tostarp iespēju sazvanīt diennakts ārkārtas situāciju tālruni + 371 26 33 77 11.

Ceļotājiem aktuāla informācija pieejama arī Ārlietu ministrijas Facebook vietnē @ceļodroši, kā arī Ārlietu ministrijas mājaslapā: www.mfa.gov.lv

“Lai arī saka, ka sirdsmieru par naudu nenopirksi, apdrošināšanas polise zināmā mērā tomēr ir par naudu nopērkams sirdsmiers un drošības sajūta,” uzsver Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins. “Īpaši svarīgi tas ir ceļojumā, kur esi devies atpūsties, nevis risināt problēmas. Tādēļ nebūtu pat apspriežams jautājums, vai ceļojumam ir jāiegādājas apdrošināšana. Vienīgais jautājums varētu būt - kāda polise ir nepieciešama, un kādi riski jāapdrošina. Te nu katram ceļotājam jāizvērtē savi atpūtas un izklaides plāni - vai paredzēts kāpt kalnos, braukt ar motorolleri vai lidot ar lidmašīnu ar trīs pārsēšanās reizēm. Var rasties arī problēmas ar bagāžu. Un, protams, uzmanīgi jāizlasa apdrošināšanas noteikumi! Viena no tipiskām problēmsituācijām ar ceļojuma apdrošināšanu ir alkohols, kad, piemēram, viena izdzerta glāze vīna var būt pamats apdrošinātājam atteikt atlīdzības izmaksu. Vienmēr ieteicams iespējami ātri pēc negadījuma sazināties ar savu apdrošinātāju, lai noskaidrotu labāko rīcību un visas nianses. Lai visiem jauka vasara un droši ceļojumi!”

Lai atgādinātu par iedzīvotāju iegūtajām priekšrocībām ceļošanas jomā, ko devusi Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā pirms 15 gadiem, Konsulārais departaments sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Latvijas Apdrošinātāju asociāciju, airBaltic, Valmieras pilsētas pašvaldību un citiem sadarbības partneriem vasaras informatīvajā kampaņā plāno kopīgus pasākumus par drošu ceļošanu Eiropas Savienībā. Kampaņas laikā no 2019. gada 3. jūnija līdz 2019. gada 31. augustam Valmierā, Rīgā, Bauskā, Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Kuldīgā, Liepājā, Siguldā, Tukumā, Ventspilī sabiedriskā transporta pieturvietās, vides stendos būs redzami sabiedrības informēšanas plakāti - “Ceļo droši Eiropas Savienībā” un “Ceļo droši ar ģimeni Eiropas Savienībā.”

Politika

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais