Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Pētījums: Starp Latvijas EP deputātiem ietekmīgākais Zīle, bet valsts kopējā ietekme zema

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Astotajā Eiropas Parlamenta (EP) sasaukumā ietekmīgākais politiķis no Latvijas bijis Roberts Zīle (VL-TB/LNNK), savukārt valsts kopējā ietekme vērtējama kā zema, secināts nevalstiskās organizācijas "VoteWatch Europe" veiktā pētījumā.

EP deputātu ietekme mērīta ar nevalstiskās organizācijas izveidotu punktu sistēmu, kurā vērtēti tādi politiķu darba faktori kā ziņošana par dažādiem dokumentiem, ēnu ziņošana, iesaistīšanās balsojumos, amats EP, piedalīšanās komitejās vai to vadīšana, nacionālās delegācijas vadība, amats politiskajā partijā, saikne ar nacionālo valdību, dalība "Breksita" sarunās, tā dēvētās maigās varas prasmes u.c.

Neviens no astotajā EP sasaukumā strādājošajiem Baltijas valstu deputātiem nav iekļauts nevalstiskās organizācijas 100 ietekmīgāko politiķu sarakstā. "VoteWatch Europe" pētījumā secināts, ka par trijiem šī sasaukuma visietekmīgākajiem EP politiķiem uzskatāmi Antonio Tanjani (Itālija), Manfrēds Vēbers (Vācija) un Roberto Gualtieri (Itālija).

Savukārt Latvijas ietekme EP kopumā novērtēta kā teju viszemākā - piecu līmeņu skalā Latvija ierindota ceturtajā līmenī. Līdzvērtīgi Latvijai novērtēta Īrijas, Dānijas, Francijas, Slovākijas un Ungārijas ietekme EP.

Valstis, kuru kopējā ietekme vērtēta zemāk nekā Latvijai ir Igaunija, Lietuva, Grieķija, Kipra un Lielbritānija, savukārt kā visietekmīgākās Eiropas Savienības valstis pētījumā novērtētas Somija, Vācija, Čehija, Malta un Beļģija.

Tāpat par samērā ietekmīgām novērtētas Rumānija, Slovēnija, Bulgārija, Austrija, Nīderlande, Polija, Itālija, Spānija, Luksemburga, Zviedrija, Horvātija un Portugāle.

Pētījuma aprakstā skaidrots, ka tradicionāli valstu ietekmi EP mēdz mērīt, balstoties uz vēlētāju skaitu, taču šāds ietekmes iedalījums tapis, sadalot valstu statistiskos ietekmes koeficientus ar deleģēto EP deputātu skaitu. Pēc pētījuma autoru skaidrojuma, tādā veidā iespējams noskaidrot, kuru dalībvalstu politiķi izdarījuši vairāk nekā no tiem parasti tiek sagaidīts, un kuri - mazāk.

EP vēlēšanas Latvijā notiks maijā nogalē, un no Latvijas būs jāievēl astoņi deputāti.