Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Pirms EP vēlēšanām reitingu līderos "Saskaņa", JV un AP

© F64 Photo Agency

Ja Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas notiktu aprīļa vidū, tad no partijām, kuras iesniegušas sarakstus vēlēšanām, populārākā būtu "Saskaņa" - par to balsotu 15% pilsoņu, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", atsaucoties uz socioloģisko pētījumu centra SKDS jaunākajiem datiem.

Savukārt 11,7% balsotu par "Jauno Vienotību", 10,6% - par "Attīstībai Par", bet 8,2% - par nacionālo apvienību "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Tikmēr 5% vēlētāju savu balsi atdotu Latvijas Krievu savienībai, bet 4,5% - par partiju "Progresīvie".

Zaļo un zemnieku savienību atbalstītu 3,7%, Jauno konservatīvo partiju - 2,4%, Latvijas Reģionu apvienību - 1,7%, partiju "KPV LV" un partiju "Atmoda"- 0,6%, bet par "Latviešu nacionālistiem" un "Jauno saskaņu" - 0,2%.

Par "Rīcības partiju", "Centra partiju" un Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju (LSDSP) aptaujātie iedzīvotāji nebija gatavi balsot.

Savukārt nav izlēmuši, vai arī grūti atbildēt uz jautājumu, par ko balsot, bijis 19,2% aptaujāto, bet vēl 16,3% pārliecināti, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

Pētnieki ieskicējuši arī situāciju, ja tiktu ņemti vērā tikai tie vēlētāji, kas noteikti piedalīsies vēlēšanās. Šajā gadījumā pirmajā vietā izvirzās "Jaunā Vienotība" - par to balsotu 20,8% pilsoņu. Tālāk seko "Saskaņa"- 16,9%, "Attīstībai/Par!" - 14,9%, nacionālo apvienību "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 12,%, Latvijas Krievu savienība - 7%, "Progresīvie" - 6,2%, Zaļo un zemnieku savienība - 3,9%, Jaunā konservatīvā partija - 3,4%, Latvijas Reģionu apvienība - 2,4% un "Atmoda" - 0,8%.

Tālāk seko Latviešu nacionālisti, "KPV LV" un "Jaunā saskaņa", par ko balsotu 0,2%. Savukārt par "Rīcības partiju", "Centra partiju" un Latvijas Sociāldemokrātiskai strādnieku partiju iedzīvotāji nebalsotu.

No tiem, kas noteikti piedalīsies vēlēšanās, konkrētu atbalstāmo partiju nevarēja nosaukt 10,9% pilsoņu, uz jautājumu atbildot - "grūti pateikt".

EP vēlēšanas Latvijā notiks maijā nogalē, un no Latvijas būs jāievēl astoņi deputāti.