Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EP spriedīs - vai no 2021.gada atteikties no sezonālās laika maiņas rudenī un pavasarī

© F64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā šodien debatēs par priekšlikumu no 2021.gada atteikties no sezonālās laika maiņas rudenī un pavasarī, informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Tās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kuras izlems palikt vasaras laikā, maiņu pēdējo reizi veiktu 2021.gada marta pēdējā svētdienā, bet tās, kuras saglabātu ziemas laiku - 2021.gada oktobra pēdējā svētdienā. To paredz EP nostājas projekts, par kuru paredzēts balsot 26.martā. Par direktīvas galīgo redakciju deputātiem būs jāvienojas ar dalībvalstu pārstāvjiem.

EP arī vēlas, lai ES valstis savstarpēji saskaņotu savu izvēli. Tas nepieciešams, lai netiktu traucētā ES vienotā tirgus darbība.

Ņemot vērā iedzīvotāju izrādīto interesi, EP 2018.gada februārī aicināja Eiropas Komisiju (EK) izvērtēt iespējamās izmaiņas direktīvā, kas nosaka sezonālo laika maiņu ES valstīs.

Izvērtēšanas laikā EK saņēma 4,6 miljonus atsauksmju, un 84% gadījumu cilvēki atbalstīja atteikšanos no sezonālās laika maiņas. Ņemot vērā rezultātus, EK ierosināja atteikties no laika maiņas.

Ekonomikas ministrijas ziņojumā, kas februārī tika izskatīts valdībā, norādīts, ka Latvija atbalsta atteikšanos no sezonālas laika maiņas, pastāvīgi paliekot vasaras laikā.

Šogad Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiks 31.martā.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. Kopš 1997.gada vasaras laiks ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.