Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EP vēlēšanām sevi piesaka "Jaunā Saskaņa"; par nosaukuma līdzību nav apmierināta "Saskaņa"

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegts partiju apvienības "Jaunā Saskaņa" kandidātu saraksts, kura līderi ir AS "Marika" valdes priekšsēdētājs Juris Žuravļovs un šīs partijas līderis Jānis Kuzins, kurš par savām aktivitātēm savulaik iztaujāts Valsts drošības dienestā.

Savukārt partija "Saskaņa" norāda uz tās nosaukuma līdzību ar šo sarakstu un par to ir uzrakstījusi vēstuli gan CVK, gan Uzņēmumu reģistram (UR), kurā skaidro, kādas likuma normas šādi tiek pārkāptas. "Mums ir bezkompromisa tiesiskums. Bet, ja kaut kas kaitē "Saskaņai", tad pēdējie avantūristi var baudīt valdības atbalstu," aģentūrai LETA pauda "Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

CVK priekšsēdētāja amatā šodien ievēlētā Kristīne Bērziņa, kura šos pienākumus sāks pildīt no 22.marta, aģentūrai LETA norādīja, ka vēlēšanu komisija paļaujas uz UR sniegto informāciju, ka "Jaunā Saskaņa" ir oficiāla partija, tāpēc CVK nav pamata tās sarakstu nereģistrēt vēlēšanām.

Vaicāta, vai šādā veidā vēlētāji varētu tikt maldināti par to, kuru politisko spēku izvēlēties, Bērziņa atkārtoti norādīja, ka CVK nav īstā iestāde, kas to vērtē, ņemot vērā, ka partiju oficiāli ir reģistrējis UR. Topošā CVK vadītāja norādīja, ka iepriekš ir bijuši līdzīgi precedenti, piemēram, savulaik vēlēšanām esot reģistrēta Latviešu Zemnieku savienība, kurai ir līdzīgs nosaukums Latvijas Zemnieku savienība.

CVK EP vēlēšanām izveidotajā mājaslapā publicētā informācija liecina, ka no "Jaunās Saskaņas" (JS) kandidē arī AS "DC Holding" valdes loceklis Andrejs Ņilovs, pensionāri Igors Glazunovs un Jānis Orinskis, SIA "We Got Solution" valdes loceklis Oļegs Vasiļonoks, biedrības "Varu Latvijas tautai" valdes loceklis Artūrs Malta un SIA "Rituālo pakalpojumu kremācijas centrs "Rantans"" valdes loceklis Konstantīns Žiharevs.

Tāpat no JS uz EP startē brīvprātīgais Genādijs Celuškovskis, SIA "Rix Line" valdes loceklis Romans Samuļs, SIA "Texmobile" "Texmobile" valdes loceklis Aleksandrs Kalugins, jogas skolotājs Aleksandrs Ivanovs, internātpamatskolas "Gaisma" skolotāja, "Varu Latvijas tautai" pārstāvis Haralds Elceris, "Mane limited Rigger" ostas menedžeris Andrejs Lukašovs un Bauskas 2.vidusskolas skolotājs Sergejs Žuravļovs.

EP vēlēšanām līdz šim iesniegti 16 kandidātu saraksti, kuros uz vietu Eiropas Parlamentā izvirzīti 246 pretendenti.

EP vēlēšanas notiks maija otrajā pusē.