Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Viņķele par medicīniskās marihuānas legalizāciju: Nepieciešami pierādījumos balstīti viedokļi

© F64 Photo Agency

Pirms medicīniskās marihuānas legalizācijas apsvēršanas nepieciešami argumentēti un pierādījumos balstīti viedokļi no ārstiem un farmaceitiem, norādīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa sacīja, ka jautājums par medicīniskās marihuānas izmantošanu prasa ekspertu iesaisti un diskusiju.

Viņķele uzskata, ka Latvijai jāseko līdzi laikam un notikumu attīstībai, taču nepieciešami argumentēti un pierādījumos balstīti viedokļi no ārstu un farmaceitu puses, lai sāktu apsvērt medicīniskās marihuānas legalizāciju Latvijā.

Jau ziņots, ka Eiropas Parlaments (EP) aicina turpināt pētījumus par marihuānas izmantošanu medicīniskos nolūkos un mudina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis izmantot marihuānu saturošu medikamentu sniegtās iespējas, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Trešdien pieņemtā rezolūcijā EP deputāti aicina Eiropas Komisiju (EK) un ES valstu varas iestādes skaidri nodalīt marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos no citiem pielietojumiem. Rezolūcija deputāti aicina komisiju un ES dalībvalstis "pievērsties jautājumam par regulatīvajiem, finansiālajiem un kultūras šķēršļiem, kas ietekmē zinātnisko izpēti par marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos un izpēti par marihuānu kopumā". EP deputāti arī aicina šādiem pētījumiem atvēlēt pietiekamu finansējumu.

Tāpat EP deputāti rosina dalībvalstis atļaut ārstiem izrakstīt marihuānu saturošas zāles. Ja šādi medikamenti ir efektīvi, izmaksas par to iegādi veselības apdrošināšanas shēmām būtu jāsedz, tāpat kā citu zāļu gadījumā, secinājuši deputāti.

EP deputāti norāda, ka saskaņā ar esošo zinātnisko literatūru marihuānai un kanabinoīdiem piemīt terapeitiska iedarbība. Proti, tie var būt iedarbīgi, lai uzlabotu apetīti un mazinātu svara zudumu, kas saistīts ar HIV/AIDS, atvieglotu garīgo traucējumu simptomus, piemēram, psihozes vai Tureta sindroma simptomus, un, lai atvieglotu epilepsijas simptomus, kā arī simptomus saistībā ar Alcheimera slimību, artrītu, astmu, vēzi, Krona slimību un glaukomu. Tāpat tie palīdz mazināt aptaukošanās un saslimšanas ar diabētu risku un mazināt sāpes saistībā ar menstruāciju.

Jau vēstīts, ka EP ar EK šonedēļ Strasbūrā debatē par medicīniskās marihuānas lietošanu, aicinot turpināt pētījumus medicīniskās marihuānas izvērtēšanai.

EP deputāti norāda, ka saskaņā ar esošo zinātnisko literatūru marihuānai un kanabinoīdiem piemīt terapeitiska iedarbība. EP birojā skaidro - kaut gan Pasaules Veselības organizācija oficiāli ieteikusi marihuānas sastāvā esošo vielu kanabidiolu neklasificēt starptautiskā līmenī kā kontrolējamu vielu, dalībvalstu noteikumi, kas regulē marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos, ievērojami atšķiras.