Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Rantiņš: "Brexit" Latvijas metālapstrādes nozari var ietekmēt diezgan būtiski

© Scanpix

Gaidāmā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības jeb "Brexit" Latvijas metālapstrādes nozari var ietekmēt visai būtiski, it īpaši tajā gadījumā, ja izstāšanās marta beigās notiks bez jebkādas vienošanās ar Eiropas Savienību, atzina Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas padomes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš.

Asociācijas vadītājs informēja, ka nozares eksporta apjomi uz Apvienoto Karalisti ir visai būtiski - ja 2017.gadā tie bija 7-8% no kopējā eksporta apjoma, tad 2018.gadā tie varētu būt auguši jau līdz 10% jeb aptuveni 100 miljoniem eiro.

"Tiesa, situāciju uzlabo tas, ka tie Latvijas uzņēmumi, kuri veiksmīgi strādā Apvienotajā Karalistē, pamatā šajā valstī jau ir izveidojuši meitasuzņēmumus. Protams, "Brexit" bez vienošanās nebūs patīkams, taču nozarei nav jāpierod pie straujām svārstībām tirgos - tādas jau ir bijušas un veiksmīgi pārdzīvotas. Jebkuras svārstības atstāj iespaidu, bet pasaules gals nepienāks. Vienkārši būs kārtējās problēmas, kuras jārisina un kuras tiks atrisinātas," sacīja Rantiņš.

Viņš norādīja, ka tādējādi ir diezgan daudz neskaidrību, kuras neļauj pārliecinoši prognozēt 2019.gada gaidāmo rezultātu - gan "Brexit" ietekme uz Eiropas Ekonomisko zonu, gan ASV politika un attīstība. "Tomēr noskaņojums nozarē ir kareivīgs un būtisks ražošanas apjomu samazinājums nav gaidāms," piebilda Rantiņš.