Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EK viceprezidents: Dažas Eiropas valstis izvēlas "Krievijas tipa demokrātiju"

© TASS/Scanpix

Dažas Eiropas valstis izvēlas "Krievijas tipa demokrātiju" un tā ir lielākā Eiropas Savienības (ES) problēma, brīdinājis Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Jirki Katainens.

Pasaules ekonomikas forumā Davosā Katainens norādīja, ka ES seko liberāla tipa demokrātijai, kur likuma vara ir viena no galvenajām vērtībām.

Taču vairākās bloka dalībvalstīs politiskie līderi neciena liberālo demokrātiju tik ļoti, cik agrāk, un tas rada jaunas problēmas ES, brīdināja Katainens.

"Visa Eiropas integrācija un Eiropas Savienība ir balstīta liberālās demokrātijas vērtībās, tostarp likuma varā, un tagad pēkšņi parādījušies politiskie līderi, kuri domā, ka Krievijas tipa demokrātija ir daudz labāka nekā liberālā demokrātija, un tas rada pavisam jaunas problēmas," sacīja Katainens.

Nesen intervijā telekanālam CNBC Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis no konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" sacīja, ka ES attieksmē pret citām valstīm vērojama diskriminācija, kā piemērus minot budžeta un enerģētikas politiku. Polijas premjers norādīja, ka viņa valdība īstenojusi desmitiem pārmaiņu, bet tās visas veiktas pēc konsultācijām ar EK.

Briseles skatījumā Polijas valdības īstenotās reformas tiesu sistēmā grauj likuma varu.

Katainens pauda viedokli, ka arī Ungārija un Rumānija īsteno politiku, kas ir pretrunā ES vērtībām.

"Valstis kā Polija, Ungārija un Rumānija novirzās no ilgtspējīgās liberālās demokrātijas takas - pēc manām domām, tā ir lielākā problēma, ar ko ES pašreiz saskaras," sacīja Katainens.