Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Ja nenoslēgs "Breksita" vienošanos, Īrija pieredzēs jaunas "stingras robežas" izveidi ar Ziemeļīriju

© EPA/Scanpix

Īrija pieredzēs jaunas "stingras robežas" izveidošanos ar Ziemeļīriju, ja Lielbritānija nespēs noslēgt "Breksita" vienošanos ar Eiropas Savienību (ES), otrdien brīdinājis Eiropas Komisijas (EK) preses pārstāvis Margaritis Shins.

Viņš sacīja, ka pagaidām nav dzirdējis neko jaunu šajā jautājumā.

"Ja jūs gribat, lai (..) spekulēju par to, kas var notikt Īrijā gadījumā bez vienošanās, es domāju, kas tas ir acīmredzams: būs stingrā robeža," sacīja Shins.

Jauna fiziska robeža starp Lielbritānijai piederošo Ziemeļīriju un ES dalībvalsti Īriju palielinātu draudus, ko "Breksits" rada miera līgumam, ar kuru 1998. gada 10. aprīlī tika apturēta Ziemeļīrijas starpkopienu vardarbība.

Jautāts par nākamajiem soļiem "Breksita" sarunās, Shins atbildēja, ka viņam ir nepatīkama "deja vu" sajūta un vairāk neko citu viņš nevar pateikt.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien paziņoja, ka plāno doties uz Briseli, lai runātu par iespējām mainīt ar ES līderiem aizvadītajā mēnesī panākto "Breksita" vienošanos, neraugoties uz to, ka šī vienošanās ar lielu balsu pārsvaru aizvadītajā nedēļā britu parlamentā tika noraidīta.

Premjere pauda pārliecību, ka ir iespējams panākt progresu jautājumā par tā dēvēto Īrijas pagaidu risinājumu, kas paredz saglabāt atvērtu robežu starp Īriju un Ziemeļīriju.

Shins sacīja, ka nekomentēs Lielbritānijas iespējamo B plānu, un uzsvēra, ka Brisele vēlas saglabāt sākotnējo plānu, kas izklāstīts "Breksita" līgumā.

ES līderi ir vairākkārt uzsvēruši, ka no jauna neatvērs "Breksita" vienošanos, kas jau panākta, raisot bažas, ka Lielbritānijai 29. martā var nākties izstāties no ES bez vienošanās.