Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

"Breksita" ietekmē pieaug britu mārciņas vērtība

© Reuters/Scanpix

Britu mārciņas vērtība pret eiro un ASV dolāru pirmdien pieauga pēc Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas paziņojuma, ka viņa plāno atgriezties Briselē, lai apspriestu "Breksita" vienošanās izmaiņas.

Londonas biržas indekss pirmdien pavisam nedaudz pieauga, bet Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi kritās.

ASV biržas pirmdien bija slēgtas, jo valstī bija brīvdiena - Mārtina Lutera Kinga diena.

Lielbritānija 29.martā var izstāties no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās, ja parlaments nepanāks izstāšanās pagarināšanu vai netiks izstrādāts alternatīvs plāns, ar kuru būtu apmierināta arī Brisele.

"Ja vien britu premjere nav nodomājusi izdarīt politisku pašnāvību, [izstāšanās] pagarināšanas pieprasījums ir visticamākais scenārijs un ES, ļoti iespējams, piekritīs; tā būtu pozitīva notikumu attīstība, kas atkal paceltu britu mārciņas vērtību virzienā uz 1,30 ASV dolāriem par mārciņu," prognozēja ADSS pētījumu vadītājs Konstantins Antis.

"Protams, maz ticamajā gadījumā, ka viņa nepieprasa pagarinājumu vai ES noraida šādu pieprasījumu, mārciņas vērtība saruks līdz 1,25 dolāriem par mārciņu," sacīja Antis.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās kritās.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pieauga, britu mārciņas kurss pret dolāru kāpa, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pirmdien kritās par 0,09 dolāriem līdz 53,95 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 0,14 dolāriem līdz 62,56 dolāriem par barelu.

ASV biržu indeksi "Dow Jones Industrial Average", "Standard & Poor's 500" un "Nasdaq Composite" pirmdien nemainījās, jo ASV bija brīvdiena - Mārtina Lutera Kinga diena - un biržas bija slēgtas.

Londonas biržas indekss FTSE 100 pirmdien pieauga par 0,03% līdz 6970,59 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 kritās par 0,6% līdz 11 136,20 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 0,2% līdz 4867,78 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pirmdien pieauga no 1,1365 līdz 1,1370 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru kāpa no 1,2867 līdz 1,2904 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 109,72 līdz 109,63 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 88,29 līdz 88,12 pensiem par eiro.