Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Vaidere: EP varētu nokļūt vairāk "bļāvēju", kuri saka, ka viss ir slikti

© Ekrānuzņēmums

Pēc gaidāmajām Eiropas vēlēšanām Eiropas Parlamentā (EP) varētu nokļūt vairāk "bļāvēju", kas tikai saka, ka viss ir slikti, bet nav noskaņoti uz konstruktīvu darbu, intervijā pieļāva EP deputāte Inese Vaidere (JV).

Viņa skaidroja, ka EP vēlēšanas būs nozīmīgas gan Latvijai, gan pārējai Eiropai. Viņasprāt, pēdējo gadu notikumi ir dramatiskā veidā parādījuši to, cik svarīga ir visu valstu turēšanās kopā un savstarpējs atbalsts. "Ir bijuši pietiekami daudz nopietnu momentu - "Brexit", Itālijas krīze un nesenā pagātnē arī Grieķijas krīze. Viegli nav klājies arī citām valstīm, tajā skaitā Latvijai, tomēr, pateicoties Eiropas Savienībai (ES), esam saņēmuši atbalstu," teica Vaidere.

Deputāte uzsvēra, ka atklāts ir jautājums, vai vēlēšanās tiks ievēlēti tādi politiskie spēki, kas prot konstruktīvi darboties, kas strādā uz rezultātu un ir pierādījuši to, ka var virzīt ES uz priekšu, vai arī tiks ievēlēti populisti, kas "brēks, ka viss ir slikti, bet nezinās risinājumus". Pēc politiķes domām, vēlēšanas ir nozīmīgas arī ES budžeta kontekstā. Lai gan ES budžets nav liels, tomēr tas esot nozīmīgs dažādu kopīgu jautājumu risināšanai. "Šīs vēlēšanas ir nozīmīgas, jo tās noteiks, kā mēs dzīvosim nākamos piecus gadus," piebilda Vaidere.

Politiķe pieļāva, ka šo "bļāvēju" skaits nākamajā EP sasaukumā varētu pieaugt. "Es domāju, ka tā ir reāla iespējamība. Cilvēki dažkārt varbūt nenovērtē to, cik labi mēs ES kopumā dzīvojam. Skaidrs, ka arī Latvijā ir liela nevienlīdzība, bet, ja kopumā salīdzina ar pasauli, tad ES ir ļoti augsts dzīves līmenis. Arī Francijā ir nemieri un cilvēki iziet ielās. Veids, kādā šīs problēmas ir iecerēts risināt, var sagraut daudz ko no tā, kas jau ir izveidots. Būtu jādomā konstruktīvāk un jādomā, kā EP lēmumi atspoguļosies pēc desmit gadiem," uzsvēra deputāte.

Politiķe pauda cerību, ka nākamais EP sastāvs nebūs vairāk noskaņots pret ES kā veidojumu, jo "jo visi redz, cik grūti veicas ar Lielbritānijas izstāšanos no ES, proti, cik tas ir dārgs un ilgs process, kas nedod labumu nevienai no pusēm". "Diez vai EP kļūs būtiski eiroskeptiskāks, jo iepriekšējo gadu notikumi ir parādījuši, ka ir svarīgi turēties kopā. Grūtības parasti rodas tad, kad kāda valsts izturas ļoti egoistiski un nedomā par citām valstīm," teica Vaidere.

Prognozējot nākamo EP sastāvu, eiroparlamentāriete minēja, ka Eiropas Tautas partijas (ETP) tuvākie sabiedrotie varētu būt sociāldemokrātu partija, bet tur arī notiekot "interesantas lietas", proti, šī partija ir zaudējusi gan vēlētāju, gan ETP uzticību. Viņa pieļāva, ka nākamā EP sastāvs varētu būt krietni sarežģītāks.

"ETP ir centristi un mums politika ir vērsta uz attīstību un uz sociālo tirgus ekonomiku. Mēs esam par tirgus darbību, bet ar sociālo spilvenu tiem, kuri paši sev nevar palīdzēt. Šo modeli būtu labi pilnībā pārņemt arī visā pārējā Eiropā, nepārspīlējot sociālo modeli. Domāju, ka Latvijā pietiekami daudz netiek domāts par to, ka jāpalīdz tiem, kas paši sev nevar palīdzēt. Dažkārt tiek palīdzēts tiem, kas ļoti labi varētu strādāt, taču nedara darbu, jo viņiem ir pietiekami sociālie pabalsti," teica Vaidere.