Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Bažās par bezvienošanās "Breksitu", uz Ziemeļīriju nosūtīs policijas papildspēkus

© EP/Scanpix

Vairāki simti Lielbritānijas policistu tiks apmācīti iespējamai nosūtīšanai uz Ziemeļīriju, pastāvot bažām par nekārtībām, kas var izraisīties bezvienošanās "Breksita" gadījumā, piektdien vēsta laikraksts "The Guardian".

Sagaidāms, ka jau šomēnes iespējamai nosūtīšanai uz Ziemeļīriju apmācības sāks teju 1000 Anglijas un Skotijas policistu.

Britu policijas nodaļas aicinātas nosūtīt brīvprātīgos apmācībām, pēc tam kad Ziemeļīrijas Policijas dienests lūdzis papildspēkus, lai tiktu galā ar nekārtībām, kas varētu izraisīties, ja pēc "Breksita" uz robežas ar Īriju tiks izvietoti kontrolpunkti.

Ziemeļīrija kopā ar pārējo Apvienoto Karalisti pametīs Eiropas Savienību (ES) 29.martā, bet Īrijas Republika paliks ES sastāvā.

Jautājums par to, kā pēc "Breksita" paturēt atvērtu robežu Īrijā, kļuvis par galveno klupšanas akmeni Lielbritānijas sarunās ar ES.

Nacionālā Policijas priekšnieku padome, kas koordinē "savstarpējās palīdzības" programmu policijas struktūru starpā, norādīja, ka Ziemeļīrijas policija oficiālu lūgumu nav izteikusi.

"Policijas spēki turpina gatavoties iespējamām alternatīvām, tuvojoties ES pamešanai," teikts padomes paziņojumā. "Atbilstoši situācijai šobrīd mēs neesam saņēmuši oficiālu pieprasījumu par savstarpējās palīdzības atbalstu no Ziemeļīrijas policijas."

Ziemeļīrijas policija plāno izmantot papildu 16,5 miljonus mārciņu, kas decembrī tika piešķirti, lai sekmētu sagatavošanos "Breksitam", kā arī līdz 2020.gada aprīlim pieņemtu darbā vēl 308 policistus un policijas darbiniekus, piektdien vēsta laikraksts "Belfast Telegraph".