Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Protests Briselē pulcē 200 Baltijas lauksaimnieku

© EPA/Scanpix

Apmēram 200 Baltijas valstu lauksaimnieki, pievienojoties zemniekiem no Čehijas, Polijas un Slovākijas, ceturtdien Briselē piedalījās protestā par godīgiem tiešmaksājumiem Eiropas Savienībā (ES), pastāstīja Latvijas lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre apliecināja, ka pirmajā protesta akcijā, kas šodien notika pie Šūmaņa apļa Briselē, kopumā bija sapulcējušies apmēram 200 lauksaimnieku no visām Baltijas valstīm un protests bija sekmīgs, jo lauksaimnieki vienoti pauda savu nostāju par nevienlīdzīgiem tiešmaksājumiem ES dalībvalstīs. "Kopumā viss iecerētais izdevās. Protams, par protesta rezultātiem varēs spriest pēc vairākiem gadiem, kad tiks pieņemts ES nākotnes budžets, gan nākotnes lauksaimniecības politika. Taču ar kaimiņvalstīm iesāktās aktivitātes turpināsim, jo lielā atbalsta nevienlīdzība Eiropā ir jāizbeidz," sacīja Dzelzkalēja-Burmistre.

Protestu dalībnieki pieprasīja, lai tiešie maksājumi, kurus šo valstu lauksaimnieki saņems ES daudzgadu budžeta plānošanas periodā no 2021. līdz 2027. gadam, būtu vismaz vienādi ar vidējo ES tiešmaksājumu apmēru. "Ņemot vērā, ka visas ES dalībvalstis konkurē vienā tirgū un prasības lauksaimniecības produktu ražošanai ir identiskas, fakts, ka Baltijas lauksaimnieki jau trešo plānošanas periodu tiek apzināti nostādīti sliktākā situācijā, nav pieņemams," viņa uzsvēra. Tāpat protesta akcijas dalībnieki prasīja, lai kopējā atbalsta summa lauksaimniekiem no Lauku attīstības programmas paliktu vismaz 2014.-2020. gada līmenī.

Dzelzkalēja-Burmistre pastāstīja, ka protesta akcijā lauksaimnieki vērsa uzmanību uz nevienlīdzīgiem tiešmaksājumiem ar karogiem un dažāda veida plakātiem, kuros tostarp minēti saukļi "Par godīgiem tiešmaksājumiem!", "Baltijas lauksaimnieki nav otrās šķiras zemnieki" un citiem.

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs piekrita, ka protests noritējis sekmīgi un pozitīvi vērtējams, ka Baltijas valstīm atbalstu pauduši arī franču, vācu, dāņu un beļģu zemnieki, kā arī Eiropas Piena padomes (EPP) pārstāvji. Uz protesta akciju bija ieradušies arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) un Igaunijas premjers Jiri Ratass, kuri arī pauda atbalstu godīgiem tiešmaksājumiem.