Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Nākamā gada vidū ES būtu jāsāk iestāšanās sarunas ar Maķedoniju un Albāniju, norāda Rinkēvičs

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Šobrīd ir redzams vēsturisks progress Maķedonijas nosaukuma jautājumā, tāpat ir cerība uz progresu Belgradas-Prištinas dialogā, tādējādi arī uz pozitīvu virzību 2019. gada jūnijā Eiropas Savienības (ES) iestāšanās sarunu sākšanai ar Maķedoniju un Albāniju, šodien notikušajā ES Ārlietu padomes sanāksmē pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) komunikācijas departamentā, ES Ārlietu padomes sanāksmes laikā ES ārlietu ministri pārrunāja arī situāciju Venecuēlā, kā arī aktualitātes Rietumbalkānu reģionā. Tāpat notika diskusijas par ES-Āfrikas Savienības sadarbību, ES attiecībām ar Irānu un tās lomu reģionā. Ministru uzmanības lokā bija arī situācija Ukrainā, ņemot vērā Krievijas agresiju Azovas jūrā.

Rinkēvičs pauda pārliecību, ka ir svarīgi turpināt uzturēt ES perspektīvu Rietumbalkānu reģionam, lai tuvinātu Rietumbalkānus ES un mazinātu trešo valstu ietekmi. Tāpat ir būtiski veicināt reģiona valstu noturību pret dezinformāciju, uzsvēra ministrs.

Runājot par situāciju Ukrainā, ministrs pauda Latvijas nostāju, nosodot Krievijas rīcību pret Ukrainas Jūras spēku kuģiem šī gada 25.novembrī Kerčas šaurumā, uzskatot to par agresijas aktu. Ministrs pauda atbalstu Ukrainas teritoriālai integritātei un suverenitātei. "Neskatoties uz sarežģījumiem, ar kuriem saskaras Ukraina, tā ir veikusi nozīmīgas reformas. Priekšvēlēšanu un karastāvokļa izsludināšanas periodā īpaši svarīgs ir arī starptautiskās sabiedrības atbalsts Ukrainai reformu ieviešanā. Latvija turpinās sniegt savu palīdzību. Pozitīvi vērtējam līdzšinējos Asociācijas līguma rezultātus. Tādēļ ir aktīvi jāstrādā, lai ieviestu Asociācijas līgumu," uzsvēra Rinkēvičs.

Diskusijā par ES-Āfrikas sadarbību ministrs pauda pārliecību, ka tā jāveido, balstoties uz atbildīgas sadarbības principiem un ar aktīvu Āfrikas valstu līdzdalību. Tāpēc ir atbalstāms Eiropas Komisijas paziņojums par ES-Āfrikas Aliansi, kurai ir potenciāls risināt migrācijas pamatcēloņus un samazināt nelegālās migrācijas plūsmas uz Eiropu. Āfrikas Savienības un ES noslēgtais saprašanās memorands "Par mieru un drošību" ir būtisks Āfrikas valstu un reģionālo organizāciju iesaistes veicināšanai stabilitātes garantēšanā Āfrikā, noslēgumā uzsvēra Rinkēvičs.