Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Latvijā bijusi krietni straujāka IKP izaugsme nekā ES vidēji

© Pixabay

Latvijā šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn bijis krietni straujāks iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" pārskatītie dati, kas apkopoti par 26 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2018.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 5,3%. Vēl straujāka ekonomikas izaugsme bijusi tikai Maltā (+7,9%) un Polijā (+5,7%).

Pēc šīm trīs valstīm seko Ungārija (+5,2%), Slovēnija (+5%), Slovākija (+4,5%), Rumānija (+4,1%), Igaunija (+3,9%), Kipra (+3,7%), Bulgārija (+3,1%) un Lietuva (+2,9%).

Gada izteiksmē IKP trešajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada trešo ceturksni IKP audzis par 1,2%, bet salīdzinājumā ar otro ceturksni ekonomika reģistrējusi 0,2% kritumu.

Ekonomikas kritums trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo triju mēnešu periodu reģistrēts vēl Itālijā (-0,1%), Zviedrijā (-0,2%) un Lietuvā (-0,3%).

Straujākā ekonomikas izaugsme šajā periodā bijusi Maltā (+3,6%), Rumānijā (+1,9%), Latvijā un Polijā (abās valstīs +1,7%), Ungārijā un Slovēnijā (abās valstīs +1,3%), kā arī Slovākijā (+1,1%). Igaunijas ekonomika šajā periodā palielinājusies par 0,4%.

ES ekonomika trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2017.gadā augusi pieaugusi par 1,8%, bet eirozonas ekonomika - par 1,6%. Salīdzinājumā ar otro ceturksni IKP ES palielinājies par 0,3%, bet eirozonā reģistrēts 0,2% kāpums.

Dati par Īriju un Luksemburgu nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.