Mogerīni: Saspīlējums starp Ukrainu un Krieviju negatīvi ietekmē ES ekonomiku

© Scanpix

Saspīlējums Ukrainas un Krievijas starpā pie Krimas pussalas krastiem negatīvi ietekmē Eiropas Savienības (ES) ekonomiku, jo tiek kavēta ES valstu kuģu satiksme, trešdien brīdināja bloka augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Krievija pagājušajā mēnesi sagrāba Ukrainas kuģus un jūrniekus, bet Kijeva izteikusi apsūdzības Maskavai par kuģu kustības ierobežošanu Kerčas šaurumā, kas savieno Azovas jūru ar Melno jūru.

Mogerīni norādīja, ka ES jūt šī saspīlējuma ietekmi un viņa šo situāciju pārrunās, Milānā tiekoties ar Krievijas un Ukrainas ārlietu ministriem.

"Mēs esam ārkārtīgi noraizējušies par situācijas attīstību Azovas jūrā ne tikai saistībā ar darbībām pret Ukrainu, bet arī tāpēc, ka aktivitātes Azovas jūrā būtiski palēnina arī kuģu ar ES dalībvalstu karogiem kustību," skaidroja Mogerīni, ierodoties uz NATO valstu ārlietu ministru sanāksmi Briselē.

"Tādējādi papildus drošības draudiem, kurus mēs šobrīd skaidri izjūtam, mēs arī ciešam no ietekmes uz mūsu ekonomikām," piebilst Mogerīni.

Krievijas un Ukrainas attiecības kļuvušas vēl saspringtākas pēc 25.novembra incidenta Kerčas šaurumā, kura laikā Krievijas bruņotie spēki sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas tika aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Svarīgākais