Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Cer uz "pietiekami labām" EK atsauksmēm par Latvijas 2019. gada budžetu

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Par nākamā gada Latvijas valsts budžeta aprisēm šonedēļ varētu tikt sagaidītas "pietiekami labas" Eiropas Komisijas (EK) atsauksmes, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš atgādināja, ka uz EK aizsūtītās Latvijas 2019.gada valsts budžeta aprises nav nekas jauns, bet gan "iepriekšējā gada kopija", ņemot vērā pieņemto daudzgadu budžeta plānu.

"Visos noteiktajos [EK prasību] ietvaros mēs iekļaujamies. Protams, ir bijušas arī publiskās diskusijas par EK vēlmēm mainīt [budžeta plānu izvērtēšanas] metodoloģiju, bet šobrīd nav indikāciju, ka komisija [uz to] arī iet, jo tas daudzas dalībvalstis faktiski negodīgi nostādītu sliktākā situācijā," sacīja premjers.

Valdības vadītājs izteicās, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Latvija par iesniegtajām nākamā gada budžeta aprisēm no EK šonedēļ sagaidīs "pietiekami labas atsauksmes".

Kā ziņots, aizejošā valdība 15.oktobrī ārkārtas sēdē atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavoto 2019.gada budžeta plāna projektu, bet likums par nākamā gada valsts budžetu ierastajā kārtībā vēl nav pieņemts, jo kavējas valdības izveidošana, līdz ar to nevar notikt arī pilnvērtīgs Saeimas darbs budžeta jautājumos.

Valsts budžeta ieņēmumi 2019.gadā plānoti 9,178 miljardu eiro apmērā, kas ir par 217 miljoniem eiro vairāk nekā 2018.gadā, savukārt valsts budžeta izdevumi plānoti 9,205 miljardu eiro apmērā, kas ir par 96 miljoniem eiro vairāk nekā 2018.gadā.

Latvija 2019.gada budžeta projektu iesniegusi EK un Eirogrupai atzinuma sagatavošanai. Atšķirībā no citiem gadiem, kad šajā laikā valdībā ir sagatavots arī valsts budžets, šoreiz tika iesniegts budžeta plāna projekts pie nemainīgas politikas, tas ir, tas ietvers prognozētos ieņēmumus un izdevumus, kas atbilst pēdējām makroekonomiskajām prognozēm un visiem lēmumiem, kas pieņemti līdz septembra beigām.

EK vērtējumu par Latvijas 2019.gada budžeta plānu sniegs šomēnes.