Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EK vēršas pret Latviju saistībā ar publiskajiem iepirkumiem par satiksmes organizāciju

© Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) mudina Latviju ievērot Eiropas Savienības (ES) noteikumus publiskā iepirkuma konkursos, kas attiecas uz satiksmes organizāciju, informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Pārstāvniecībā norādīja, ka ar lēmumu paketi pienākumu neizpildes lietās EK vērsusies pret vairākām dalībvalstīm, kuras nav izpildījušas pienākumus, ko tām uzliek ES tiesību akti.

Pārstāvniecībā norādīja, ka ar lēmumu paketi pienākumu neizpildes lietās EK vērsusies pret vairākām dalībvalstīm, kuras nav izpildījušas pienākumus, ko tām uzliek ES tiesību akti. Šie lēmumi attiecas uz dažādām nozarēm un ES politikas jomām, un to mērķis ir nodrošināt ES tiesību aktu pareizu piemērošanu iedzīvotāju un uzņēmumu labā.

Sadaļā par iekšējo tirgu, rūpniecību, uzņēmējdarbību un mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) minēts, ka EK nolēmusi nosūtīt Latvijai papildu oficiāla paziņojuma vēstuli par noteiktu valsts līgumu iepirkumu, ar kuru tiek pārkāpti ES noteikumi par publisko iepirkumu. Minētie noteikumi palīdz optimālāk izmantot nodokļu maksātāju naudu, jo nodrošina, ka publiskā iepirkuma līgumi tiek piešķirti, izmantojot pārredzamas, nediskriminējošas un konkurētspējīgas konkursa procedūras.

EK uzskata, ka konkursos, kas attiecas uz satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu (piemēram, luksoforu, kameru un vadības ierīču) iepirkumu, nav ievēroti vienlīdzīgas attieksmes un nediskriminācijas principi, proti, preču brīva aprite un pakalpojumu sniegšanas brīvība. Turklāt EK ir nobažījusies par to, ka bez atklāta konkursa ir piešķirts līgums par mākoņdatošanas attālinātas kontroles sistēmas apkalpošanu saistībā ar satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu darbību.

Satiksmes ministrijā (SM) aģentūrai LETA apstiprināja, ka tā ir saņēmusi EK formālu vēstuli ar aicinājumu sniegt papildus informāciju saistībā ar minēto jautājumu. Pašreiz ministrija veicot vēstulē norādītās informācijas izpēti un analīzi.

Latvijai tagad ir divi mēneši laika, lai atbildētu uz EK argumentiem, pretējā gadījumā EK var nolemt sūtīt argumentētu atzinumu.

Tāpat EK sadaļā par iekšējo tirgu, rūpniecību, uzņēmējdarbību un MVU pārmetumus izteikusi Grieķijai, Dānijai, Austrijai, Vācijai un Portugālei.

Savukārt citām ES valstīm dažādi aizrādījumi pausti par budžetu un cilvēkresursiem, nodarbinātību, sociālajām lietām, enerģētiku, jūrlietām un zivsaimniecību, mobilitāti un transportu, kā arī nodokļu politiku un muitas savienību. Savukārt pret Luksemburgu EK nolēmusi vērsties tiesā, jo tā savos tiesību aktos ir transponējusi tikai daļu no direktīvas par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu.