Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Lielbritānija cenšas panākt ES atbalstu sankciju noteikšanai Krievijas izlūkdienesta vadībai

© Reuters/Scanpix

Lielbritānija cenšas panākt citu Eiropas Savienības (ES) valstu atbalstu sankciju noteikšanai augstākajiem Krievijas militārā izlūkdienesta GRU vadītājiem, atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem, vēsta britu laikraksts "The Times".

Sagaidāms, ka sankciju saraksts tiks publicēts decembrī. Tajā būs iekļauts "kāds pusducis" cilvēku.

Lielbritānija cer nodrošināties ar Francijas un Vācijas atbalstu sankcijām. Tā arī cer iegūt citu ārlietu ministru atbalstu tam, lai tuvāko nedēļu laikā tiktu apstiprināta līdzekļu iesaldēšana un noteikts ceļošanas aizliegums Krievijas izlūkdienesta vadītājiem.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants aizvadītajā mēnesī ticies ar vairāku bijušā austrumu bloka valstu, arī Ungārijas, ministriem, lai spriestu par jaunajām sankcijām.

Saraksts varētu kļūt par pirmo britu dokumentu, kurā par Lielbritānijā pastrādāto uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai apsūdzētie Anatolijs Čepiga un Aleksandrs Miškins būs minēti viņu īstajos vārdos. Līdz šīm oficiālās Londonas ziņojumos viņi figurēja ar pseidonīmiem kā Ruslans Boširovs un Aleksandrs Petrovs.

"Ir jābūt sistēmai, ieskaitot militāro un politisko vadītāju ķēdi, kas ir atbildīgi, līdz pat augstākajai vadībai," sacīja Pārstāvju palātas ārlietu komitejas loceklis Bobs Silijs. "Pretējā gadījumā jūs iegūsiet sistēmu, kurā padotie atbild vadības vietā."

Šobrīd vairāki GRU vadītāji un viņu padotie ir iekļauti ASV sankciju sarakstos.

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Anglijas pilsētā Solsberijā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānija septembrī izdeva Krievijas pilsoņu Petrova un Boširova Eiropas aresta orderus, pastāvot aizdomām, ka viņi Solsberijā mēģinājuši nogalināt Skripaļus ar "Novičok".

Britu likumsargi uzskata, ka ar Petrova un Boširova vārdiem zināmie Krievijas pilsoņi ir Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.