Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Latvija nosauc savu prioritāti 2019. gada ES budžetā

© Scanpix

Latvijas prioritāte 2019.gada Eiropas Savienības (ES) budžetā ir finansējums kohēzijai, uzsvērts otrdien Ministru kabinetā atbalstītajā Latvijas pozīcijā, kas tiks šā gada 16.novembrī tiks pausta ES budžeta Ekonomisko un finanšu jautājumu padomē.

Finanšu ministrijā (FM) informēja, ka 16.novembrī Briselē notiks ES budžeta Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes sanāksme, lai sagatavotos tā dēvētajai samierināšanas sanāksmei ar Eiropas Parlamentu (EP), kurā paredzēts vienoties par ES vispārējo budžetu 2019.gadam.

Šā gada 23.maijā Eiropas Komisija (EK) nāca klajā ar priekšlikumu nākamā gada ES budžeta projektam, bet šā gada 4.septembrī ES Padome apstiprināja savu nostāju. EP savu nostāju apstiprināja 24.oktobra plenārsēdē.

EK 2019.gada budžeta projektā rosina noteikt kopējās saistību apropriācijas 164,997 miljardu eiro apmērā un kopējās maksājumu apropriācijas 148,179 miljardu eiro EUR apmērā. ES Padomes pieeja samazināja abas apropriācijas - attiecīgi līdz 163,49 miljardiem eiro un un 147,76 miljardiem eiro, tādējādi veidojot papildus elastības un rezerves ES budžetā.

EP pozīcijā, kurā ne vien tiek atjaunoti ES Padomes samazinājumi un resursu apjoms līdz EK sākotnējam priekšlikumam, bet vairākās kategorijās tiek arī pārsniegti daudzgadu finanšu shēmā noteiktie ikgadējie izdevumu ierobežojumi. FM norādīja, ka abu lēmējinstitūciju pozīcijas par 2019.gada budžeta plānu atšķiras, tāpēc 30.oktobrī tika uzsākta Samierināšanas procedūra, kuras laikā abām pusēm ir jāvienojas par kopīgu dokumentu un finansējuma apjomu nākamajam gadam.

Šonedēļ Samierināšanas procedūras ietvaros notiks pirmā sanāksme, kur institūcijas ierasti nevienojas par budžeta kopapjomiem, savukārt, 16.novembrī paredzēta otrā Samierināšanas sanāksme, kuras laikā vienošanās ir jāpanāk. Pretējā gadījumā EK ir jānāk klajā ar jaunu budžeta projekta priekšlikumu nākamajam gadam.

Latvija savā pozīcijā uzver, ka ir jāpanāk savlaicīga vienošanās par ikgadējo budžetu, bez paralēlo jautājumu savstarpējas sasaistes. Turklāt ir jāapstiprina budžeta kopapjoms, kas ir iespējami pietuvināts ES Padomes apstiprinātajai pozīcijai. Latvija neatbalsta EP pozīcijā pārkāptos ikgadējo apropriāciju ierobežojumus. Budžetā jānodrošina gan pietiekamas rezerves neparedzētiem gadījumiem, gan finansējums programmu ieviešanai.

Latvijas prioritātes 2019.gada ES budžetā ir pietiekami līdzekļi kohēzijai, pamatojoties uz dalībvalstu iesniegtajām finansējuma apguves prognozēm, lauksaimniecībai nozares krīžu risināšanai, kā arī ārpolitikas jomā Eiropas kaimiņattiecību instrumentam.

Horizontāli Latvija budžeta projektā atbalsta ieplānotos resursus stratēģiskajai komunikācijai. Tāpat Latvija norāda uz iespējām veikt ietaupījumus administratīvajos resursos, kā arī ir būtiski respektēt līdz šim panāktās vienošanās, kurām jāplāno finansējums nākamā gada budžetā.

"Kompromisa panākšanai starp abām budžeta lēmējinstitūcijām, Latvija ir gatava izrādīt elastību, ievērojot nosacījumu par budžeta kopapjomu respektēšanu, kā arī Latvijai svarīgo prioritāšu ievērošanu," teikts Latvijas pozīcijā.