EP lems, vai aizliegt tirgot vienreizlietojamos plastmasas galda piederumus

© AFP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā balsos par priekšlikumu aizliegt vienreizlietojamu plastmasas šķīvju, galda piederumu, vates kociņu un citu priekšmetu tirdzniecību, informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Šie priekšmeti veido vairāk nekā 70% jūras piegružojuma. Saskaņā ar jauno likumu vienreizlietojamu plastmasas galda piederumu, šķīvju, salmiņu, maisāmo kociņu un baloniem piestiprināmu kociņu tirdzniecība ES tiktu aizliegta no 2021.gada.

EP Vides komitejas deputāti aizliedzamo preču sarakstu papildinājuši ar ļoti vieglas plastmasas maisiņiem, oksonoārdāmas plastmasas priekšmetiem un putu polistirola pārtikas iepakojumu. EP deputāti arī nākuši klajā ar priekšlikumiem tabakas produktu atkritumu (plastmasu saturošu cigarešu filtru) un pazaudētu vai pamestu zvejas rīku daudzuma samazināšanai.

Šodien paredzēts arī balsojums par regulu projektiem jeb uzlabojumiem Šengenas Informācijas sistēmā (SIS), kas ļautu veiksmīgāk cīnīties pret terorismu, pārrobežu noziedzību un nelikumīgu imigrāciju. EP deputāti balsos par trīs regulu projektiem Šengenas Informācijas sistēmā (SIS) - visplašāk izmantotās drošības un robežu pārvaldības informācijas sistēmas Eiropā - uzlabošanai. Neoficiāla vienošanās par izmaiņām ar dalībvalstu pārstāvjiem ES Padomē tika panākta jau jūnijā.

Atjauninātā SIS palīdzēs robežsargiem identificēt cilvēkus, kas šķērso robežas, sniegs atbalstu policijai cīņā ar noziedzniekiem, kā arī nodrošinās labāku aizsardzību bērniem un mazāk aizsargātiem pieaugušajiem. Tā arī uzlabos lēmumu par nelikumīgi Eiropā nonākušu migrantu atgriešanu izpildi.

Tāpat eiroparlamentārieši balsojumā paudīs nostāju par sarunām ar dalībvalstu ministriem par 2019.gada ES budžetu. Nostājas projektā EP deputāti piedāvā palielināt finansējumu "Erasmus+" programmai, cīņai ar jauniešu bezdarbu, migrācijas jautājumu risināšanai, pētniecībai, ieguldījumiem infrastruktūrā un klimata aizsardzībai.

Līdz ar balsojumu plenārsēdē aizsāksies trīs nedēļas ilgā "samierināšanas procedūra", kuras laikā EP un ES Padomei jāpanāk vienošanās par nākamā gada budžetu. 29.novembrī par to paredzēts EP balsojums, tajā pašā dienā tas jāparaksta EP priekšsēdētājam.

Svarīgākais