Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES valstu līderi atsakās rīkot "Breksita" samitu novembrī

Sarunās ar Lielbritāniju par tās izstāšanās nosacījumiem nav panākts pietiekams progress, lai nākammēnes rīkotu īpašu Eiropas Savienības (ES) samitu par "Breksitu", trešdienas vakarā Briselē nolēmuši ES valstu un valdību vadītāji.

Darba vakariņās, kurās nepiedalījās Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, ES valstu līderi secinājuši, ka sarunās ar Londonu nav panākts pietiekams progress, žurnālistiem sacīja informēta amatpersona.

Darba vakariņās, kurās nepiedalījās Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, ES valstu līderi secinājuši, ka sarunās ar Londonu nav panākts pietiekams progress, žurnālistiem sacīja informēta amatpersona.

Pēc šī avota teiktā, samita dalībnieki bijuši vienisprātis, ka sarunas ar Lielbritāniju ir jāturpina, taču "viņi neplāno rīkot ārkārtas samitu par "Breksitu" novembrī".

Tomēr līderi norādījuši, ka ir gatavi sarīkot samitu par "Breksitu", "ja un kad tiks panākts būtisks progress".

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite teica, ka ES līderi aicinājuši Eiropas Komisiju (EK) "vēl enerģiskāk strādāt pie scenārija [par Lielbritānijas izstāšanos] bez vienošanās".

Savukārt Austrijas premjerministrs Sebastians Kucs atzina: "Es negaidīju lūzumu un lūzuma nebija."

"Bet es joprojām esmu optimistisks par to, ka mēs varam rast atrisinājumu "Breksita" jautājumam nākamajās nedēļās vai mēnešos," piebilda Kurcs.

Jau ziņots, ka trešdien pirms tikšanās ar pārējo 27 ES valstu līderiem Meja pauda pārliecību, ka joprojām ir iespējams panākt "Breksita" vienošanos, neraugoties uz strupceļu Ziemeļīrijas robežas jautājumā.

"Es uzskatu, ka visi ap šo galdu vēlas panākt vienošanos, un, strādājot intensīvi un cieši kopā, mēs varam panākt vienošanos. Es uzskatu, ka vienošanās ir sasniedzama, un tagad ir laiks panākt, ka tas notiek," sacīja Meja.

"Pastāv domstarpības Ziemeļīrijas pagaidu risinājuma jautājumā. Intensīvi strādājot kopā, es uzskatu, mēs varam atrisināt šīs problēmas," viņa sacīja, piebilstot, ka pēdējo nedēļu laikā panākts "vērā ņemams" progress.

Pēc Mejas tikšanās ar pārējo ES valstu līderiem Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Antonio Tajāni sacīja, ka Lielbritānijas valdības vadītāja nav izteikusi nekādus vērā ņemamus jaunus priekšlikumus, kā atbloķēt "Breksita" sarunas.

"Man jāteic, ka saturā nebija nekā būtiski jauna, taču es sajutu politisko gribu panākt virzību uz priekšu," atzina Tajāni,

Viņš piebilda, ka Meja šķitusi "relaksētāka" nekā iepriekšējā neformālā samita laikā Zalcburgā.

"Vēlos būt optimists, jo Mejas kundzes politiskais paziņojums bija pozitīvs (..) - mēs vēlamies panākt vienošanos. Satura ziņā nekā jauna, taču viņas ķermeņa valoda bija pozitīvāka nekā iepriekš," norādīja Tajāni.

Savukārt EK "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē trešdien ierosināja pagarināt pārejas periodu, cenšoties izkustināt strupceļā nonākušās "Breksita" sarunas.

Barnjē ES dalībvalstu Eiropas lietu ministriem sacīja, ka "viena no iespējām ir pagarināt pārejas posmu par vienu gadu [līdz 2021.gadam]", lai iegūtu vairāk laika sarunām par vienošanos Lielbritānijas aiziešanai no ES.

Rīkot īpašu samitu par "Breksitu" novembrī, kurā tiktu apstiprināti Lielbritānijas izstāšanās nosacijumi, ES valstu līderi vienojās samitā Zalcburgā septembra otrajā pusē.

2016.gada jūnijā referendumā Lielbritānijā vairākums dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, tāpēc Lielbritānija atstās bloku nākamā gada 29.martā.