Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Vēl cer panākt "Breksita" vienošanos

© Reuters/Scanpix

Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien pauduši pārliecību, ka vēl ir laiks, lai panāktu "Breksita" vienošanos.

Ministri ar šādiem paziņojumiem nākuši klajā pēc kārtējā neveiksmīgā "Breksita" sarunu raunda.

Tiekoties Luksemburgā, ES vadošie diplomāti atzina, ka šonedēļ gaidāmajā ES samitā vienošanās netiks panākta, lai gan uz to tika liktas lielas cerības.

Taču ministri pauda pārliecību, ka vēl ir laiks, lai pirms iespējamā ārkārtas samita novembrī atrisinātu atlikušos jautājumus, tostarp jautājums, kas saistīti ar turpmākajiem tirdzniecības noteikumiem un robežu starp Ziemeļīriju un Īriju.

"Es domāju, ka šis acīmredzami ir grūts periods," pirms tikšanās ar pārējiem ministriem sacīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants.

Viņš sacīja, ka vienmēr pienākt tāds mirklis, kā šis, bet nevajag aizmirst par lielo progresu, kas jau ir panākts. Hants atzina, ka vairāki jautājumi ir neatrisināti, bet sacīja, ka, viņaprāt, tos var nokārtot.

Spānijas ārlietu ministrs Žozeps Borreljs sacīja, ka ministri ir vīlušies, ka nedēļas nogalē nav izdevies vienoties par izstāšanās līguma projektu, bet piebilda: "Mums nevajag dramatizēt, mums vēl ir laiks. Mums vēl ir viens mēnesis."

Maltas ārlietu ministrs Karmels Abela uzsvēra, ka visas ES dalībvalstis vēlas vienošanos, lai izvairītos no haosa un ekonomiskajiem zaudējumiem, kādi būtu gadījumā, ja Lielbritānijai nāktos izstāties no bloka bez vienošanās.

"Kā galvenais sarunvedējs vienmēr sacījis, "Breksits" ir zaudējums visiem, tādēļ mums jādara viss, ko spējam, lai nebūtu 100% zaudētāji," atsaucoties uz Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītāju Mišelu Barnjē, sacīja Abela.

Šim viedoklim piekrita arī Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Lajčāks, piebilstot: "Mēs cerējām panākt vienošanos pagājušajā naktī. Tas nenotika, bet tas nav iemesls panikai. Laiks joprojām ir."

Lielbritānijas "Breksita" ministrs Dominiks Rābs svētdien devās iepriekš neizziņotā vizītē uz Briseli, kur tikās ar Barnjē, uz brīdi raisot cerības par iespējamo "izrāvienu".

Taču sarunās nekāds progress netika panākts.